رقابت لوبیا و علف‌های‌هرز در سطوح مختلف تراکم گیاهی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 652

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PULSES01_189

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1387

چکیده مقاله:

به منظور ارزیابی اثرات تداخلی لوبیا و علف‌های‌هرز، به ویژه تاج‌خروس، آزمایش دو ساله‌ای در استان لرستان طی سال‌های 82-1381 انجام شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. آزمایش شامل دو فاکتور تراکم کاشت لوبیا در سه سطح (20، 30 و 40 بوته در مترمربع) و تراکم تاج‌خروس در پنج سطح (0، 2، 4، 6 و 12 بوته در مترمربع) بود. در سال اول آزمایش رقابت فلور طبیعی علف‌های‌هرز با لوبیا و در سال دوم رقابت تاج‌خروس با این گیاه‌زراعی مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزایش تراکم کاشت لوبیا از 20 بوته در مترمربع به 40 بوته در مترمربع، تولید بیوماس لوبیا در حضور رقابت علف‌های‌هرز به میزان 20 درصد افزایش یافت. با افزایش تراکم کاشت از 20 به 30 و 40 بوته در مترمربع، عملکرد دانه به طور معنی‌داری به میزان 15/4 درصد و 24/7 درصد افزایش پیدا کرد. مجموع بیوماس تولیدی علف‌های‌هرز نیز تحت تاثیر تراکم کاشت قرار گرفت و با تغییر تراکم کاشت از 20 به 40 بوته در متر مربع، تقریباً به میزان 30 درصد کاهش یافت. تولید بیوماس لوبیا نسبت به افزایش تداخل تاج‌خروس پاسخ مجانب‌داری نشان داد. حداکثر وزن خشک تک بوته تاج‌خروس و لوبیا در شرایط تداخلی به ترتیب برابر با 27/9 گرم و 13/4گرم برآورد شد، که بیانگر بیش از دو برابر بودن پتانسیل تولید تک بوته تاج‌خروس در مقایسه با لوبیاست. تقریباً 25 درصد بیوماس تاج‌خروس در ارتفاعی بالاتر از لوبیا توزیع یافته بود. سطوح آستانه خسارت اقتصادی رقابت تاج‌خروس تحت تاثیر تراکم کاشت لوبیا قرار گرفت. با افزایش تراکم کاشت لوبیا از 20 بوته در مترمربع به 30 و 40 بوته در مترمربع، آستانه‌خسارت‌اقتصادی از 0/5 بوته در مترمربع به 1 و 2/7بوته در مترمربع افزایش یافت. چنین افزایش تراکم کاشتی، سبب کاهش تولید دانه تاج‌خروس به میزان 23 و 39 درصد شد.

نویسندگان

سید کریم موسوی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • و30 آبان 1384- مشهد مقدس- پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی ...
  • Aguyoh, J.N.and J.B. Masiunas. 2003. Interference of redroot pigweed (Amaranthus ...
  • Cardina, J., C.P. Herms, and D.J. Doohan. 2002. Crop rotation ...
  • Hashem, A., S.R. Radosevich, and R. Dick. 2000. Competition effects ...
  • Mohler, C.L. 2001. Enhancing the competitive ability of crops. Ecological ...
  • Ugen, M.A., H.C. Wien, and C.S. Wortman. 2002. Dry bean ...
  • In order to investigate interference of common bean and redroot ...
  • نمایش کامل مراجع