ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های گندم نان (Triticum aestivum) با استفاده از نشانگر ISSR

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 546

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RAZICONF01_007

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

گندم (T. Turgidum و T. Aestivum) اولین غله و مهمترین گیاه زراعی دنیا است . تنوع ژنتیکی از ملزومات اصلاح نباتات است که ریشه در تکامل طبیعی موجودات داشته و مهم ترین عنصر در ثبات نظامهای زیستی است که بقای موجود را در شرایط مختلف تضمین مینماید . تنوع ژنتیکی در ارقام در حال کشت گندم، به دلیل کاربرد پایه های ژنتیکی محدود، کم شده است. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های گندم نان، از 30 لاین گندم دریافتی از موسسه اصلاح بذر کرج بر اساس روش DNA ،CTAB استخراج گردید. وپس از طی مراحل خالص سازی و تعیین کمیت و کیفیت با دستگاه اسپکتروفتومتر، رقیق گردید. سپس با استفاده از 7 آغازگر ISSR واکنش زنجیره ای پلیمراز انجام شد. از 75 قطعه DNA تولیدشده 70 تا (93/33%) از آنها چند شکلی نشان دادند. قطعات یا نوارها براساس وجود ( 1) یا عدم وجود باند ( 0) کد گذاری و با استفاده از نرم افزار NTSYS-pc تجزیه داده ها انجام شد. با استفاده از ضریب تشابه جاکارد ماتریس تشابه توده ها محاسبه شد و بر اساس آن تجزیه خوشه ای به روش COMPLETE انجام و دندروگرام آن ترسیم گردید. در دندروگرام حاصل، توده های مورد مطالعه در 4 گروه اصلی طبقه بندی شدند. همچنین نمودارهای حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی نیز ترسیم گردید. به طور کلی نتایج این مطالعه وجود تنوع ژنتیکی در حد مطلوبی را در بین لاین های مورد بررسی نشان داد. همچنین نتایج این تحقیق بیانگر آن است که ISSR روش مناسبی برای انگشت نگاری و ارزیابی تنوع ژنتیکی در میان لاین های گندم می باشد.

نویسندگان

مهین احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی

عزت اله فرشادفر

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی

کیانوش چقامیرزا

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پولمن، ج. م و د. آ. اسلیپر. 1383. اصلاح گیاهان ...
  • خلیقی، م. و ارزانی، ا.1385. بررسی تنوع ژنتیکی گونه‌های وحشی ...
  • فاضلی نسب، ب.، یزدی صمدی، ب. و نقوی، م. ر. ...
  • Arzani, A. (1998). Crop breeding, Isfahan University and Technology. 606p.(In ...
  • Pradeep Reddy, M., N. Sarla and E.A. Siddiq. 2002. Inter ...
  • نمایش کامل مراجع