الگوهای همدید تشکیل، انتقال و انتشار گردوغبار درغرب ایران

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 529

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RAZICONF01_196

تاریخ نمایه سازی: 14 شهریور 1393

چکیده مقاله:

ایران درکمربند خشک و نیمه خشک کره زمین واقع شده و بخش بزرگی از مساحت آن را بیابانهای خشک و بی آب وعلف تشکیل میدهن د. بیابانهای عراق ، سوریه ، اردن، عربستان سعودی،کویت ، عمان و امارا ت متحده عربی در همسایگی ایران هستند.ایران همچنین فاصله زیادی از بیابانهای گسترده شمال آفریقا ندار د. بنا بر نظر بسیاری از محققان، تشکیل اغلب طوفانهای گردوغبار در ایران بویژه دربخشهای غربی آن که در مجاورت این بیابانها قرار دارد فرا محلی بوده و ماهیت سیارهای دارد. تحقیقات نشان میدهند که گرد و غبارهای این منطقه عموما از بیابانهای عراق ، سوریه، شبه جزیره عربستان ،شمال آفریقا، و دیگر مناطق دور و نزدیک سرچشمه میگیرند. الگوهای انتقال و انتشار گردوغبار یکسان نیستند بطوریکه تفاوتهای قابل توجهی بین الگوهای انتقال دو ره سرد و دوره گرم سال وجود دارد.الگوی دینامیک انتشار گردوغبار در غرب ایران عمدتاً مربوط به دوره سرد سال است که اثر دینامیک بادهای غربی و ناپایداری های تراز بالا یعنی فرود تراز میانی جو و سیکلونهای زمینی را در ایجاد، انتقال و انتشار گر د و غبار نشان میدهد. در الگوی حرارتی، استقرار پرفشار جنب حاره در تراز میانی جو سبب ایجاد شرایط پایدار و گرم در منطقه شده و در نتیجه امکان انتقال و انتشار ریزگردها را در بخش غربی ایران فراهم میسازد. بطور کلی، واکاوی الگوهای همدید مؤثر بر رخداد گردوغبار در غرب و جنوبغرب ایران در دوره گرم و سرد سال نشان میدهد که در دوره سرد، سامانه های مهاجر بادهای غربی و رودباد جبه قطبی و در دوره گرم سال کم فشار های حرارتی سطح زمین و شرایط ترمو دینامیک عوامل مؤثر در ایجاد شرایط گردوغباری هستند.

نویسندگان

حسن ذوالفقاری

دانشیار گروه جغرافیا دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • دهقانپور، ف. ع. 1384. تحلیل آماری و سینوپتیکی طوفانهای گردوخاک ...
  • ذوالفقاری، ح و عابدزاده، ح. 1384. تحلیل سینوپتیک سیستمهای گردوغبار ...
  • علیجانی، ب. 1376. آب وهوای ایران. انتشارات دانشگاه پیام نور. ...
  • کرمی، ف. 1388. همگرایی سیستمهای فشار و توفانهای گردوغبار در ...
  • همتی، ن.1374. بررسی فرلوانی وقوع طوفانهای گردوخاک در نواحی مرکزی ...
  • یار احمدی د. 1390. گردوغبار بیابان در سامانه جهانی(ترجمه).انتشارات دانشگاه ...
  • نمایش کامل مراجع