بررسی تاثیر آتش زدن بقایای گیاهی بر جوانه زدن ورشد علفهای هرز

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,903

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCASFT03_122

تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1393

چکیده مقاله:

یکی از مسائل رایج در کشاورزی آتش زدن بقایای گیاهی است که علاوه بر تاثیر منفی بر محیط زیست بر جوانه زنی و رشد علف های هرز هم تاثیر دارد. با بررسی تاثیر آتش زدن بقایای گیاهی بر جوانه زنی و رشد علف های هرز می توانیم مدیریت بهتری در مورد کنترلعلف های هرز داشته باشیم. در این پژوهش تاثیر آتش زدن بقایای گیاهی بر جوانه زنی و رشد 6 گونه مختلف علف هرز مورد بررسی قرارگرفت. برای اعمال شوک های حرارتی تیمارها درون آون های با دماهای فوق قرار گرفته و در زمان های تعیین برای هر تیمار از آون خارج شدند. برای اعمال تیمارهای دود و آتش از توری های فلزی استفاده شد. بلافاصله بعد از اعمال تیمارهای مورد نظر 25 بذر از هرگونه در داخل پتری های ( 9 سانتی متری) حاوی یک لایه کاغذ صافی قرار گرفتند. به هر پتری 7 میلی لیتر آب مقطر اضافه گردید و پسازکشت پتری ها در داخل یک کیسه پلاستیکی قرار گرفتند (جهت جلوگیری از اتلاف رطوبت). پتری ها به ژرمیناتور با دمای متناوب 25/15 درجه سانتی گراد (شب/روز) انتقال داده شدند. شمارش بذور جوانه زده به صورت روزانه و به مدت 10 روز ادامه یافت. معیارجوانه زنی خروج ریشه چه به طول 2 میلی متر در نظر گرفته شد. این آزمایش به صوت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تکراراجرا شد. به طور کلی آتش زدن بقایای گیاهی باعث کاهش جوانه زنی و سرعت رشد 6 گونه علف هرز مورد بررسی شد ولی تاثیر آن بر خرفه کمتر از سایر گونه های مورد بررسی بود. تاثیر شیمیائی دود به نوع علف هرز بستگی دارد به طوری که اثر شیمیائی دود باعث کاهش جوانه زنی خاکشیر، سلمه تره و تاج خروس وحشی و افزایش جوانه زنی یولاف وحشی و بارهنگ نسبت به شاهد شد ولی بر جوانه زنیخرفه بی تاثیر بود. به طور کلی برای صفات درصد جوانه زنی و سرعت سبز شدن تفاوت معنی داری بین تیمار دود و شاهد مشاهده نشد ولی تیمارهای آتش و حرارت های بالا تفاوت معنی داری با شاهد داشتند. لذا دلیل کاهش جوانه زنی و سرعت جوانه زنی علف های هرز پس از آتش زدن بقایای گیاهی دلیل فیزیکی (حرارت) آتش است نه شیمیائی. در این بررسی ها مشخص شد که تیمارهای دود و خاکسترتاثیر مشابهی بر رشد و جوانه زنی علف های هرز دارند و هرد دو تیمار نشان دهنده تاثیر شیمیائی آتش زدن بقایای هستند. وجود اثر متقابلتیمارهای آتش سوزی و نوع علف هرز نشان دهنده واکنش متفاوت گونه های علف هرز مورد بررسی نسبت به آتش سوزی است. بنا براین به نظر می رسد که آتش زدن بقایای گیاهی نه تنها باعث مشکلات زیست محیطی می شود بلکه باعث جوانه زنی بیشتر بعضی از علفهای هرز نیز می شود.

نویسندگان

محمدرضا بازیار

هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • _ درصد سبز شدن (نرمال شده)" 0/016 13/1 ...
  • Abu-Irmaileh _ E. (1991). Weed control in squash and tomato ...
  • Andersen J. (1997). Experimental trials and modelling of hydrogen and ...
  • Arora, A., and Yaduraja, N. T. 1998. High temperature effects ...
  • Ascard J. (1990). Thermal weed control with flaming in onions. ...
  • نمایش کامل مراجع