بررسی روش های کاشت گیاه داروئی رازک در گرگان

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,218

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_006

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

رازک که از گیاهان دو پایه وبالارونده است عصاره آن در کرم های پوستی با خاصیت نرم کنندگی و روغنهای آن بعنوان طعم دادن به نوشابه های غیرالکلی استفاده می شود. ه مچنین به عنوان ماده افزودنی در صنایع غذایی مانند سوسیس و آشامیدنی های غلات و آب معدنی مورد استفاده قرار می گیرد. رازک که در مناطق معتدله نیمکره شمالی گسترش دارد در اکثر کشورهای جهان از جمله ایران به صورت خودرو می روید که در استان گلستان در نقاط مرطوب انتشار دارد. هدف از این تحقیق اهلی کردن رازک و تعیین بهترین روش کاشت آن می باشد. این آزمایش در ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی چالکی در 8 کیلومتری جاده گرگان ساری، با ارتفاع از سطح دریا 65 متر، بارندگی 630 میلیمتر، دمای متوسط 17/5 درجه سانتیگراد، اقلیم مرطوب و معتدل و خاک لومی اجرا شد. این طرح در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در چار تکرار با تیمارهای کاشت 1)بذر کاری 2)قلمه 3)پاجوش و 4)خوابانیدن در قطعه زمینی به مساحت حدود 1200 متر مربع با 16 کرت به ابعاد 10x5 متر اجرا شد. ابتدا بستر کاشت با شخم و دیسک عمود برهم کاملاً آماده شد تا بستر نرمی برای کاشت فراهم شود، سپس تیمارها در داخل کرت ها به تعداد 8 بوته به فاصله 2/5 متر کاشته شد. از چهار روش کاشت از نظر استقرار بهترین روش استفاده از پاجوش بوده است هر چند از نظر آماری بین سه روش بذرکاری، پاجوش و خوابانیدن اختلاف معنی داری مشاهده نشد ولی روش پاجوش بیشترین استقرار در بین سه روش را داشت ولی با روش قلمه اختلاف معنی داری داشتند. از نظر محصول دهی روش پاجوش بیشترین عملکرد را داشته و نسبت به سایر تیمارها از نظر آماری برتری داشته است. از مجموع دو فاکتور استقرار و عملکرد می توان این نتیجه گیری را گرفت که بهترین روش کاشت گیاه رازک روش استفاده از پاجوش می باشد، زیرا در میان سه روش نامبرده بیشترین استقرار و عملکرد را داشته است، بنابراین این روش را برای کاشت گیاه رازک در مناطق مشابه محل اجرای طرح توصیه می نمائیم.

نویسندگان

سیدعلی حسینی (رضا)

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • امید بیگی، رضا. 1379. تولید وفرآوری گیاهان داروئی جلد سوم ...
  • حسینی، سیدعلی . 1379 . گزارش نهایی طرح جمع‌آوری و ...
  • زرگری، علی . 1376. گیاهان دارویی (جلد4)، انتشارات دانشگاه تهران، ...
  • میرحیدر، حسین .1372. معارف گیاهی (8 جلد)، دفترنشرفرهنگ اسلامی‌تهران . ...
  • نمایش کامل مراجع