اولویت بندی مراتع استان یزد از نظر مدیریت حفاظتی

سال انتشار: 1383
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 693

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RRMI03_041

تاریخ نمایه سازی: 1 آذر 1394

چکیده مقاله:

حساسیت انواع مراتع در برابر عوامل تخریب یکسان نیست. برای بهره وری در مدیریت، حفاظت و توسعه مراتع هر منطقه لازم است این حساسیت اندازه گیری و اولویت ها معلوم گردد. برای تعیین اولویت های حفاظتی در مراتع استان یزد، محدوده ای به مساحت 113000 کیلومتر مربع انتخاب شد و با استفاده از نقشه تقسیمات نواحی آب و هوایی ایران (تهیه شده توسط هنری پابو)، 4 زیرناحیه عمده آب و هوایی شامل مناطق نیمه بیابانی، استپی، نیمه استپی و جنگل های خشک کوهستانی در محدوده مطالعاتی شناسایی گردید. در هر یک از نواحی مذکور به تعداد لازم مرتع نمونه انتخاب و میزان تولید علوفه، تاج پوشش و خوشخوراکی آنها از طریق پلات های نمونه اندازه گیری شد. این سنجش در مراتع مرجع نیز انجام گرفت و تفاوت های موجود محاسبه و بعنوان شاخص برای نتیجه گیری استفاده شد. این مقایسه نشان داد که مراتع نیمه بیابانی و استپی در 30 سال اخیر کمترین آسیب را از نظر تولید علوفه و تاج پوشش و خوشخوراکی داشته، در حالیکه مراتع نیمه استپی و جنگل های خشک کوهستانی در مقایسه با مراتع مرجع بیشترین تغییر را داشته است، بطوریکه میزان حساسیت ناحیه جنگل های خشک کوهستانی 132 برابر ناحیه نیمه بیابانی و استپی بوده است. تفاوت هایی که مشاهده شد اهمیت توجه مدیران حفاظت منابع طبیعی به این اولویت بندی را نشان می دهد که در اصل مقاله بطور مفصل خواهد آمد.

کلیدواژه ها:

ناحیه آب و هوایی ، مراتع نیمه بیابانی ، مراتع استپی ، مراتع نیمه استپی ، مراتع زیرناحیه جنگل های خشک کوهستانی ، مرتع مرجع

نویسندگان

محمدعلی دهقانی تفتی

کارشناس ارشد بخش منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد

ناصر انصاری

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد

ناصر باغستانی میبدی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد

محمد ابوالقاسمی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • - النامه آماری استان یزد، 1381 صفعح 142 ...
  • فتاحی. م. 130.برسی تعییرات تیپ‌های گیاهی مرتعی در منطقه گاریزات. ...
  • دانشگاه یزد. بررسی و شناسایی گونه‌های گیاهی منطقه مفاظطت شده ...
  • ازانی. ح _ فتاحی و م. اختص صی، 1378. بررسی ...
  • دشتکبان، ک، ن. باغستانی، 1380. تیی‌های گیاهی منطقه یزد. چپ ...
  • نمایش کامل مراجع