مروری بر انواع رنگ زداها و عملکرد آنها در صنعت شیشه سازی به روش فلوت

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,427

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SCMEMI16_036

تاریخ نمایه سازی: 6 آذر 1398

چکیده مقاله:

یکی از معضلات مهم در صنعت شیشه سازی، رنگ ناشی از ناخالصی های آهن است. برای پرهیز از این اثر، استفاده از مواد اولیه با خلوص بالاتر مفید به نظر می رسد. اما هزینه بالای تامین مواد اولیه با خلوص بالا باعث شده است که تولیدکنندگان به دنبال راه حل های عملی برای حل این معضل باشند. افزودن مواد رنگ زدا راه حلی است که برای آن بکار گرفته می شود. در مقاله حاضر، مطالعات مروری بر روی تاثیر حضور نا خاصی آهن بر رنگ شیشه سودا لایم و مواد رنگزای مختلف، انجام گرفته است. در مجموع، رنگ زداها به دو دسته شیمیایی و فیزیکی تقسیم بندی می شوند. معمولا رنگ زداهای شیمیایی با ایجاد محیط اکسیدی حین ذوب شیشه این کار را انجام میدهند. روش بی رنگ سازی فیزیکی نیز بر اساس افزودن برخی عوامل رنگی مکمل برای ایجاد رنگ سفید به بچ است. نشان داده شده است که واکنش های اکسایش احیا حین ذوب شیشه تاثیر بسزایی بر روی اثرگذاری عوامل رنگ زدا دارد. مهم ترین عامل رنگ زدا که اخیرا در صنعت مورداستفاده قرار می گیرد سلنیوم است. این ماده به همراه مقادیر جزئی اکسید کبالت می تواند اثربخشی بهتری داشته باشد. در ادامه به بررسی سازوکارهای رنگ زدایی در شرایط مختلف می پردازیم. امروزه، برخی از معایب بی رنگ کننده های رایج همچون سلنیوم (تبخیر بالا در کوره)، اکسید آرسنیک (As705) و آنتیموان (Sb205) (سمیت) باعث شده است که محققان به دنبال یافتن مواد بی رنگ کننده جایگزین باشند.

نویسندگان

مرضیه مردعلی

دکترای نانو مواد شرکت سهامی شیشه قزوین (عام)، واحد شیشه فلوت فارسجین کیلومتر ۲۵ جاده تاکستان - ابهر مقابل روستای فارسجین.

سیدعرفان چینی

کارشناسی ارشد مهندسی مواد و متالورژی،شرکت سهامی شیشه قزوین (عام)، واحد شیشه فلوت فارسجین کیلومتر ۲۵ جاده تاکستان - ابهر مقابل روستای فارسجین.