احیاء آفرینش های هنری سازه های گلین با تاکید بر ارزش های معماری بومی پایدار

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,778

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SDARIDR01_010

تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1391

چکیده مقاله:

امروزه بخش عظیمی از میراث معماری ایران از پیش از تاریخ تا کنون چه در محوطه های تاریخی و یا تک بناهای باارزش موجود در شهر و روستا ازسازه های گلین تشکیل شده است و ضرورت بکارگیری دانش لازم در چگونگی مداخلات حفاظتی با آنها را بیش از پیش نمایان می سازد. بناهای گلین بیش از هر نوع مصالح دیگر به عنوان سرپناه انسان بکار گرفته شدهاند و به همین نسبت نیز از میان رفته اند. گل چیزی نیست که همچون مواد دیگر مثل سنگ و آجر و غیره صرفا بخشی از مصالح مورد استفاده در ساخت بناها باشد بخش اعظم بناهای گل جهان به چهار روش ساخته شده اند:چیدن قطعات آماده خشک شده (ساختمان خشت گلی). · قرار دادن گل در حالت نیمه خمیری (ساختمان گلی). · استفاده از گل نیمه روان · (34 ، فشرده سازی گل میان سطوح مهار کننده، یعنی قالب بندی موقت یا دائم (ساختمان چینه ای یا خاک کوبیده ) (وارن ، 1387 · تفاوت عمده بین سازه های ساخته شده با مصالح بنایی و گلین وجود دارد که از لحاظ میزان دوام با یکدیگر متفاوتند. سنگ و آجر پخته شده و گل در برابر عوامل فرسایشی و اقلیمی رفتار خاصی دارند به همین علت انتظار از حفاظت گر متفاوت است . بنابراین هنر حفاظت و احیاء در مسیر شناخت ماهیت و مصالح و جایگاه آن در تاریخ ، شکل و کارکرد بناها و استفاده از نیروهای متخصص در زمینه های مختلف مربوطه است. مطالعات در خصوص سازه ها و ساختمانهای گلین ، حوزه نسبتا جدیدی است که پژوهش در مرمت و حفاظت آنها در مراحل اولیه قرار دارد و منابع محدودی در این زمینه موجود است. حفاظت و احیاء بناهای گلین صرفا حفظ کالبدی معماری بومی که کم اهمیت شمرده شده نیست بلکه هدف احیاء جوامعی زنده است که با جان و روح ، آفرینشهای هنری را به نمایش گذاشته اند .

نویسندگان

حامد نوری نژاد

کارشناس ارشد مرمت و احیاء بناها و بافت های تاریخی،

باقر محمدی

دکتری شیمی آلی، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور واحد ابهر

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • فلامکی، محمدمنصور؛ (1383)، بازنده‌سازی بناها و شهرهای تاریخی، انتشارات دنشاه ...
  • نقی زاده، محمد .(1387).شهر و معماری اسلامی .انتشارات مانی _ ...
  • وارن، جان (1387)، حفاظت سازه های گلین، ترجمه مهرداد وحدتی، ...
  • وارن، جان (1387) _ حفاظت سازه های گلین، ترجمه مهرداد ...
  • رحمانی، رضا، (1382 و دیوارهای قطور)، بررسی تزئینات گلی بر ...
  • سازمان میراث فرهنگی کشور (1382) پیش چاپ مقالات نهمین کنفرانس ...
  • هرتسفلد، ارنست، (1354)، تاریخ باستانی ایران، ترجمه علی اصغر حکمت، ...
  • حبیبی، سیدمحسح قصودی، ملیحه؛ مرمت شهری، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ ...
  • نمایش کامل مراجع