بررسی رابطه ی وزن و درون مایه در غزلیات حافظ

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 498

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SETCONF01_053

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1395

چکیده مقاله:

در طول هزار سال تاریخ ادبی ایران در ذهن پژوهندگان، سخنوران و حکمت آموزانی که در عرصه ی اندیشه و فرزانگی گام بر می دارند حافظ سیمایی تابناک و بی مانند دارد. دیوان حافظ یکی از جاودانه های ادبیات فارسی است و غزل های این خواجه ی بزرگ از لحاظ فکر و اندیشه در جایگاهی رفیع قرار دارد به طوری که از دیرباز شرح نویسان زیادی را بر آن داشته تا بر دیوان اشعار او شرح بنویسند. حافظ عصاره و خلاصه ی شاعران بزرگی چون سعدی، مولانا، خیام، عراقی، خواجوی کرمانی والبته اندیشه های بلند حکیم ابوالقاسم فردوسی است و به قول استاد بزرگوار دکترالهی قمشه ای هرچه که شاعران پیشین گفته اند به صورت مینیاتور در کمترین حجم و زیباترین صورت در حافظ متجلی شده است . این حافظ که به گفته ی بسیاری حافظه ی ملت ماست دیگر شیرازی نیست، محدود شده در قرن هشتم نیست، او مظهر فصاحت و بلاغت است. در دیوان حافظ، از نحو و دستور گرفته تا صرف و حدیث و حکمت و منطق و دیگر مبانی و مباحث ادبی بسیاری از سخن شناسان تحقیق به عمل آورده اند و لعل ها و جواهر ها در اختیار ما قرار داده اند. دراین مقاله از دریچه ی موسیقی به اشعار این شاعر بزرگ نگاه می شود و اشعار او با توجه به عناصر موسیقایی تجزیه و تحلیل می شود. در این سطور ابتدا مقدمه ای در موسیقی شعر فارسی و اهمیت وزن از نگاه برخی بزرگان ادب ایران بیان می شود .پس از آن به برخی اصطلاحات علم عروض اشاره می شود و در ادامه نوع نگرش حافظ به این عناصر مهم شعر مورد بررسی قرار می گیرد.

نویسندگان

فریبا عسگری گودرزی

اداره آموزش و پرورش شهرستان بروجرد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اسعدی، بوستان، باب اول در عدل و تدبیر و رای ...
  • طوسی، خواجه نصیرالدین، معیار الاشعار ...
  • آناتل خانلری، پرویز، وزن شعر فارسی، قران طوس، 1367، ص ...
  • شفیعی کدکنی، محمدرضا، وزن شعر، ص47 ...
  • خرمشاهی، بهاالدین، حافظ نامه، جلد اول، ص3 ...
  • [ء]زرین کوب، عبدالحسین، شعربی دروغ شعر بی نقاب، تهران، 1381 ...
  • نمایش کامل مراجع