ارزیابی شیمیایی و توان هیدروکربن زایی سازند مبارک در کربنیفر زیرین ( البرز مرکزی و شرقی ایران)

سال انتشار: 1379
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,640

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI04_066

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1385

چکیده مقاله:

در این پروژه، بررسی و ارزیابی ژئوشیمیایی رسوبات پالئوزوییک از جمله رسوبات کربنیفر (سازند مبارک) در البرز، به عنوان سنگ مادر احتمالی منابع هیدروکربنی مورد نظر بوده است. در مجموع در 55 نمونه زیرسطحی از سازند مبارک از مقاطع مبارک آباد، گدوک، کیاسر، خوش ییلاق و جاجرم، ارزیابی مقدماتی و تکمیلی، جهت برآورد قابلیت سنگ مادر احتمالی و توان هیدروکربن زایی و میزان بلوغ مواد آلی آنجام شد. نتایج حاصل نشان داد که مواد آلی این سازند در یک محیط دریایی و احیایی رسوب کرده است، و از شرایط مناسبی جهت تولید هیدروکربن در بعضی از مقاطع برخوردار است. بخش های بالایی این سازند در مقاطع مبارک آباد و خوش ییلاق و جاجرم حاوی مجموعه ای از مواد آلی است که در محیط های کم عمق دریایی رسوب نموده و کروژن آن معرف سنگ منشأ کربناتی است، مواد آلی بخش های پایین این سازند، نشانگر وجود یک محیط دریایی عمیق، با منشأ دریایی است. از روند تغییرات ماهیت مواد آلی و هم چنین پختگی آن به نظر می رسد که در حرکت در حاشیه البرز به طرف شمال کیفیت هیدروکربنی کاهش یافته (احتمالاً به خاطر قرار داشتن در محیط های کم عمق ساحلی در قسمت های شمالی البرز کنونی) و در مقابل توان هیدروکربن زایی و تولید نفت در قسمت های جنوبی و جنوب شرقی حاشیه البرز، بسیار متحمل است(به نظر می رسد قسمت های عمیق دریایی حوضه در زمان رسوب گذاری بیشتر در حوالی مقطع جاجرم قرار داشته است). در یک نگاه کلی، می توان چنین نتیجه گرفت که سازند مبارک در مقاطع خوش ییلاق از نقطه نظر توان هیدروکربن زایی در مقایسه با مقاطع گدوک، کیاسر و مبارک آباد از وضعیت بهتری برخوردار باشد.

نویسندگان

محمود معماریانی

پژوهشکده اکتشاف و تولید، پژوهشگاه صنعت نفت

مینو انگجی

پژوهشکده اکتشاف و تولید، پژوهشگاه صنعت نفت

شهرزاد اکبرپور

پژوهشکده اکتشاف و تولید، پژوهشگاه صنعت نفت

محمد رضا کمالی

پژوهشکده اکتشاف و تولید، پژوهشگاه صنعت نفت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bozorgnia, E. 1973, Pa]eozoic EForminiferal B iostratigraphy of cهntrBl and ...
  • J.M.Hunt 1984, Petroleum Gcochemistry and Geology, san Fanceس E.H.Freemon _ ...
  • Asserto, R. 1963, The Paleozoic Forations in Central Elbor (Iran) ...
  • WEite, D.H., B. 194, Tissot, Petroleum toatio _ ocureoe, Berin ...
  • نمایش کامل مراجع