بررسی کانی سازی آهن در حاشیه گنبدهای ساب ولکانیک منطقه خواجه، شهرستان هریس - آذربایجان شرقی

سال انتشار: 1379
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,626

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI04_075

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1385

چکیده مقاله:

منطقه مورد مطالعه در محدوده شهرستان هریس از توابع استان آذربایجان شرقی در حاشیه ی جاده قدیم اهر- تبریز واقع شده است. در این منطقه چندین گنبد ساب ولکانیک به سن میو-پلیوسن به تبع از سیستم های گسل موجود و در اثر وجود گسل های موازی با گسل تبریز به سنگ های قدیمی تر، از جمله واحدهای تبخیری-تبخیری سازند قرمز بالایی نفوذ کرده و محلول ها گرمابی ناشی از این توده ها، سبب کانی سازی های پراکنده آهن و مقادیر ناچیزی مس و روی شده است. ترکیب شیمیایی این توده ها در حد تراکی آندزیت و ریوداسیت بوده و سنگ های درونگیر شامل مارن، گلسنگ، سیلتستون، ماسه سنگ و کنگلومرا است. در این سنگ ها درصد مودال هماتیت و دیگر کانی های آهندار حدود 20-10% و عیار آنها 7/5-6/4 % است. گنبدهای خواجه در ارتباط با فاز کوهزایی آستیرین بوده و اغلب محصول ذوب پوسته اسیدی است. با توجه به وجود مقادیر زیادی کانی های آبدار، از جمله بیوتیت و آمفیبول، ماگمای مولد این توده ها، توان بالایی برای حمل و کانی سازی فلزی داشته اند. از نظر سنگ شناختی، این گنبدها از سری ماگمایی کالک آلکالن K بالا بوده و در نمودار های محیط زمینساختی در حاشیه ی فعال قاره ای قرار می گیرند. افزون بر این منطقه، در سایر نقاط آذربایجان در مسیر گسل تبریز برونزدهایی از این سنگ ها مشاهده می شود که کانی سازی آهن نیز در بعضی از آنها انجام گرفته است. برای مثال در اطراف فرودگاه تبریز و در منطقه هرزند مرند این گنبدها دارای کانی سازی هماتیت و مگنتیت در داخل سنگ های درونگیر هستند.

نویسندگان

قادر حسین زاده

کارشناس ارشد امور اکتشافات شرکت مسکا و اهر (سخنران مقاله)

علیرضا کریم زاده ثمرین

عضو هیئت علمی گروه زمین شناسی دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :