عرفی مدل جذب عناصر غذایی (NST.3) و بررسی کارایی آن در پیش بینی جذب پتاسیم توسط گندم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,861

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_033

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

جذب عناصر غذایی شامل رهاسازی عناصر از سطوح جامد، انتقال در خاک به طرف ریشه، عبور از میان غشاءهای ریشه و انتقال به اندام هوایی است. این فرایند پیچیده بوده و تحت تاثیر پارامترهای زیادی قرار می گیرد. استفاده از مدل ها می تواند فهم ما را از این فرآیند بهبود دهد. مدل های مورد استفاده را می توان به دو گروه کلی تقسیم نمود. گروه اول مدل های عملی هستند که عوامل را به وسله مفاهیم آماری آنها و رگرسیون ها شرح می دهند (Ross 1981 , Chanter1981) . گروه دیگر مدل های مکانیسمی هستند که با هدف توضیح یک پدیده (فرآیند) به وسیله مکانسیم های بیوفیزیکی، بیوشیمیایی و فیزیولوژی طراحی شده اند. (Claassen; 1995 , Barber 1977 و همکاران، Tinker, Ney 1996) این مدل ها اساسا به منظور فهم فرآیندها طراحی شده اند و بنابراین برای استفاده های علمی مفیدترند. اغلب مدل ها ما بین این دوگروه اصلی قرار می گیرند به نحوی که بخشی از پیش بینی های عملی و بخشی دیگر از پیش بینی های مکانیسمی استفاده می نمایند. استفاده از مدل های مکانیسمی در تغذیه گیاه بیش از هر چیز، فرصتی را برای آزمون صحت مفاهیم اثرگذار در پشت فرآیند فراهم می آورد. در این روش، ممکن است ایده ها تایید یا رد شوند و یا ضرورت اصلاح آنها آشکار گردد. از میان مدل های مکانیسمی بر شناسایی عوامل مدل NST.3 ارائه شده توسط Claassen (1994) که نقش ریشه های موئین را نیز در جذب عناصر غذایی در نظر می گیرد و در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است، تاکید می گردد. به منظور ارزیابی کارآیی مدل NST.3 آزمایش های متعددی انجام گرفته ، Seffert و همکاران (1995) در آزمایشی بر روی گیاه ذرت کارآیی مدل را در پیش بینی انتقال و جذب پتاسیم خوب ارزیابی نمودند. بجز در شرایط زیادی رطوبت خاک، کمبود پتاسیم قابل استفاده و زیاد بودن وزن مخصوص ظاهری خاک. در آزمایش دیگری بر روی گیاهان کلزا و ذرت نیز تطابق خوبی بین پیش بینی جذب توسط مدل و جذب واقعی در چند خاک با درصد رس های متفاوت مشاهده گردید. (Claassen و همکاران، 1986). در آزمایش گلخانه ای بر روی گیاه پیاز نیز مدل NST.3 توانایی خوبی در پیش بینی جذب پتاسیم توسط ا ین گیاه از خود نشان داد Kuchenbuch و همکاران، 1986). این آزمایش با هدف بررسی مجدد کارآیی مدل جذب عناصر غذایی NST.3 در پیش بینی جذب پتاسیم توسط گیاه گندم در دو حالت کمبود غلظت پتاسیم محلول خاک و کفایت آن انجام پذیرفت.

نویسندگان

کامبیز بازرگان

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

نوربرت کلاسن

استاد دانشگاه گوتینگن آلمان

محمدجعفر ملکوتی

استاد دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Barber, S.A. 1995. Soil nutrient Bioavailability A Mechanistic Approach. Second ...
  • Chanter, D.O. 1981. The use and misuse of linear regression ...
  • Claassen, N. 1994. Nahrs toffaufnahme hoherer Pflanzen aus dem boden: ...
  • Claassen, N., K.M. Syring, and A. Jungk.1986. Verification of mathematical ...
  • El Dessougi, H. I. 2001. Potassium efficiency of crop species ...
  • Kuchenbuch, R.O., N. Claassen and A. Jungk. 1986. Potassium availability ...
  • Nye, P.H. and P.B. Tinker. 1977. Solute Movement in Soil-Root ...
  • Ross, G.J.S. 1981. The use of non-linear regression methods in ...
  • Seiffert, S..J. Kaselowsky, A. Jungk and N. Claassen. 1995. Observed ...
  • Steingrobe, B., N. Claassen, K.M. Syring. 2000. The effect of ...
  • Tennant, D. 1975. A test of a modified line intersect ...
  • Williams, R.F. 1948. The effect of phosphorus supply on the ...
  • نمایش کامل مراجع