اثر مقادیر مختلف کود فسفاتی و بذر بر عملکرد عدس دیم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 10,012

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_107

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

عدس (Lens culinaris Medic) در اکثر نقاط جهان به صورت آبی و دیم کشت می شود و به عنوان یک غذای مغذی مصرف می شود (8). زراعت در مناطق خشک و نیمه خشک از ویژگی خاصی برخوردار است(2). در اراضی دیم، آب عامل محدود کننده رشد است و بر عملکرد اثر مستقیم دارد (3). مناطقی که بارندگی کمتر از 300 میلی متر در سال دارند برای دیم کاری مناسب نیستند (5و11). استان فارس با داشتن آب و هوای متنوع و ارتفاعات متعدد در بسیاری نقاط برای کشت دیم مساعد است (1). از کل زمینهای زیر کشت حدود 43% به صورت دیم کشت می شود . سطح زیر کشت عدس در استان فارس به صورت آبی ودیم به ترتیب 5712 و 4078 هکتار است که تولید محصول عدس نیز به ترتیب 5616 و 2318 تن است (4). از آنجا که حفظ رطوبت خاک در اقتصادی بودن زراعت مناطق خشک موثر است (9)، کشت دیم در مناطقی که 300 میلی متر یا بیشتر باران نازل می شود، مقرون به صرفه است (11). در بیشتر تحقیقات انجام شده یکی از اهداف، استفاده بهتر از باران است چرا که در زراعت دیم عامل محدود کننده آب است (3). و بنا به تحقیقات انجام شده افزایش میزان بذر کاشته شده سبب افزایش میزان محصول شده و بنا به گزارشاتی این افزایش محصل از نظر آماری نیز معنی دار شده است (7و15) بر اساس گزارش (10)، تحقیقات انجام شده ای تحت شرایط دیم در پنجاب پاسکتان با مصرف 30 کیلوگرم در هکتار بذر عدس در کاشت پنجم اکتبر طی دو سال 1985 تا 1987 به طور متوسط حدود یک تن در هکتار بذر عدس حاصل شده است. تحقیقات انجام شده نشان داده است که افزایش میزان بذر کاشته شده سبب افزایش میزان محصلو شده است (7و15). ولی تحقیق دیگری 40 کیلوگرم بذر در هکتار را مناسبترین میزان بذر گزارش کرده است(14). مصرف 40 کیلوگرم در هکتار P2O5 تاثیر زیادی بر میزان محصول داشته است (14). گزارش دیگری حاکی از آن است که مصرف 25 کیلوگرم در هکتار ازت به همراه 50 کیلوگرم در هکتار P2O5 در کشت عدس اثر معنی دارتری از نظر آماری نسبت به دیگر میزانهای کود داشته است (12). فسفر در مراحل اولیه باعث تحریک رشد و استقرار خوب گیاه و نفوذ بهتر ریشه کیگردد (6). همین تحریک اولیه رشد گیاه ممکن است موجب نفوذ سریع و عمیق تر ریشه ها در لایه های تحتانی خاک گردد، به نحوی که گیاهی که به آن کود داده شده قادر خواهد بود که بطور موثرتری از رطوبت ذخیره شده در لایه های تحتانی خاک استفاده کند (16). فسفر معمولا در ازدیاد مقاومت گیاه نسبت به خشکی موثر است، بجز درمواردی که خشکی به اندازه ای شدید است که مانع جذب عادی عناصر غذایی می شود(13).

نویسندگان

علیرضا رضایی

عضو هیات علمی گروه کشاورزی و صنایع غذایی پژوهشکده تحقیقات توسعه فن آور

فیروزه نواب

عضو هیات علمی گروه کشاورزی و صنایع غذایی پژوهشکده تحقیقات توسعه فن آور

حسینعلی قرائی

عضو هیات علمی گروه کشاورزی و صنایع غذایی پژوهشکده تحقیقات توسعه فن آور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اداره طرحها و بررسی ها، اداره کل کشاورزی و عمران ...
  • آرنون - آی. اصول زراعت در مناطق خشک. جلد دوم. ...
  • سازمان برنامه و بودجه. مرکز آمار ایران. 1364. سالنامه آماری ...
  • سازمان برنامه و بودجه. مرکز آمار ایران. 1367. سرشماری عمومی ...
  • محمدعلی. ف. 1361. وزارت غلات دیم در ایران. وزارت کشاورزی ...
  • گوپتا - یو - اس. جنبه های فیزیولوژیکی زراعت دیم. ...
  • Ageeb, O.A.A. 1981. Lentil seed rate and watering level.(1). Hudeiba, ...
  • Arnon, J. 1972. Crop production in dry regions. ...
  • Black, A.L. and J.F. Power. 1965. Effect of chemical and ...
  • Bukhtiar, Bashir Ahmad, G.A. hmed Chaudhary, M. Atta and M. ...
  • Demir, N. 1976. The adoption of new bread wheat Technology ...
  • Nema, V.P.; S.; Singh, and P.P. Singh, 1984. Response of ...
  • Piper, C.S. and M.P.C. Vries, DE, 1964. The residual value ...
  • Sharma, B.B.; Singh, R.R. 1986. Response of lentil to seeding ...
  • Silim, S.N: Saxena, M.C.; Erskine, W.1990. Seeding density and row ...
  • Smith, G.E.1954. Soil fertility the basis for high crop production. ...
  • نمایش کامل مراجع