اثر ترکیبی عناصر غذایی فسفر، گوگرد، پتاسیم و روی بر توان تثبیت بیولوژیک نیتروژن گیاه سویا در دو خاک مختلف به روش رقت ایزوتوپی نیتروژن 15

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,108

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_176

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

تثبیت بیولوژیک نیتروژن بهترین و مهمترین راهی است که خاک به طور طبیعی از نیتروژن سرشار می شود. در طی این فرآیند بیولوژیک که توسط گونه های تعددی از میکروارگانیسم های پروکاریوت و به کمک سیستم آنزیمی نیتروژناز صورت میگیرد سالانه به طور طبیعی مقادیر زیادی نیتروژن اتمسفری (حدود 170 میلیون تن) به اکوسیستم های طبیعی وارد می شود که چون عمدتا به فرم ترکیبات نیتروژنه آلی می باشد هیچ یک از مشکلات اقتصادی و زیست محیطی ناشی از مصرف نامتعادل کودهای شیمیایی نیتروژنه را به همراه ندارد. در بین سیستمهای تثبیت کننده نیتروژن ، سیستم همزیستی لگوم – ریزوبیون کارا ترین بوده که حدود 50 درصد کل تثبیت نیتروژن را به آن نسبت می دهند به طوری که ارزش اقتصادی ناشی از آن سالانه بالغ بر 85 میلیارد دلار برآورد شده است (2و9). گیاه سویا از جمله لگوم استراتژیک است که به لحاظ همزیستی با باکتری بردی ریزوبیوم ژاپینیکوم از توان تثبیت نیتروژن بالا 450 – 300 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در سال برخوردار می باشد (6، 7 و 8)، علاوه بر این سویا به دلیل ارزش غذایی زیاد (دانه آن محتوی 20% چربی و 40% درصد پروتئین می باشد که پوتئین آن حدود 2 برابر گوشت قرمز و پنیر و 10 برابر شیر است)، استفاده های دارویی و صنعتی مورد توجه خاص محققین مختلف می باشد. از نقطه نظر سویا یکی از سرشارترین منابع پروتئینی و روفن گیاهی است که بیشترین سطح زیر کشت دانه های روغنی را در دنیا (62/5 میلیون هکتار) و ایران (130 هزار هکتار) دارای می باشد (2). بررسی ها نشان داده است که پتانسیل تثبیت نیتروژن مولکولی درگیاهان خانواده لگوم علاوه بر فاکتورهای نژاد باکتری و رقم گیاه، اقلیم و مدیریت زراعی به مقدار زیاد تحت تاثیر خصوصیات خاک بالاخص عناصر غذایی (Cl, Zn, Fe, Co, Mo, P,K, Ca, Mg, S,B,Mn) موجود در آن قرار دارد و در صورتی که این عناصر به مقدار کافی در خاک وجود داشته باشند، سیستم همزیستی بالاترین کارایی را به لحاظ تثبیت نیتروژن دارا خواهد بود (1، 2، 5و9).

نویسندگان

نجات پیرولی بیرانوند

عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای کرج - سازمان انرژی اتمی ایران

سعداله تیموری

عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای کرج - سازمان انرژی اتمی ایران

حسین عباسعلیان

عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و پزشکی هسته ای کرج - سازمان انرژی اتمی ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • نجات پیرولی بیرانوند، ناهید صالح راستین، حسین آفریده و نصرت ...
  • پیرولی بیرانوند، نجات. 1378. برسی اثرات متقابل رقم گیاه و ...
  • Anonymous. 2001. Use of 15N to quantify biological nitrogen fixation ...
  • Caviness C. E. W. R. Fehr, D. T. Burmood and ...
  • FAO 1983 Technical Handbook on Symbiotic Nitrogen Fixation Legume / ...
  • Herridge D. F. and S. K. A. Danso. 1995. Enhancing ...
  • Keyser H H & F Li 1992 Potential for increasing ...
  • Peoples M B, J K Ladha and D F Herridge ...
  • Stacey G. H. B. Robert and J. E. Harold (eds.) ...
  • نمایش کامل مراجع