بررسی توانایی چند گونه زراعی در تخلیه پتاسیم قابل جذب خاک ریزوسفری

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,415

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_231

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

پتاسیم یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاه می باشد. پتاسیم در خاک به چهار شکل کانی های اولیه، تثبیت شده قابل تبادل و پتاسیم محلول وجود دارد. اشکال مختلف پتاسیم با همدیگر در تعادلند. عوامل مختلفی می توانند بر این تعادل موثر واقع شوند (2). اما عواملی مانندکشت مترکز، افزایش فعالیت میکروبی و آبشویی که در راستای خروج پتاسیم از خاک عمل می کنند، در صورتی که پتاسیم از دست رفته جبران نشود، باعث بیلان منفی پتاسیم خاک و در نتیجه تخلیه پتاسیم خاک می شوند (7). گیاهان نیاز پتاسیمی خود را از پتاسیم محلول خاک تامین می کنند و با این عمل باعث رهاسازی پتاسیم تبادلی و به دنبال آن سبب آزاد سازی پتاسیم بین لایه ای می شوند. مطالعات نشان می دهند که گونه های زراعی قادرند که مقدار پتاسیم را در ریزوسفر خود تا 3 میلی گرم لیتر کاهش دهند که این عمل شیب رهاسازی پتاسیم غیر تبادلی و در نتیجه تخلیه پتاسیم خاک را افزایش میدهد (5). درخاک هایی که میزان پتاسیم برداشتی به وسیله محصول بیشتر ازمیزان کود مصرفی باشد تخلیه پتاسیم خاک بیشتر و قدرت تثبیت آن بالاتر میرود (4). بنابراین کسی که تشخیص مسائل حاصلخیزی را انجام میدهد، باید علاوه بر اصول خاک و کود از رفتار گیاه نیز آگاه باشد. واضح است که هرگونه گیاهی بسته به خصوصیات فیزیولوژیک و مورفولوژیک خود میزان توانایی آن در تخلیه پتاسیم خاک منحصر به فرد است. به عنوان مثال یک سال کشت منداب به اندازه ده سال کشت گندم پتاسیم خاک را خارج می کند (1). سیلبربوس و باربر در سال 1983 به وسیله آنالیزهای حساس همراه با مدل های ریاضی بر روی گیاه سویا دریافتند که جذب پتاسیم از خاک نسبت به پارامترهای ریشه از جمله سرعت رشد ریشه وشعاع ریشه حساسیت بالایی دارد(6). استیفانز در سال 1986 بامقایسه جذب پتاسیم به وسیله لگوم ها و گرامینه ها چنین نتیجه گیری نمود که طول و سطح ریشه فاکتورهای بسیار مهمی در جذب پتاسیم از خاک می باشند (8). هدف این مطالعه شناخت توانایی 8 گونه زراعی از 4 خانواده مختلف گیاهی در کاهش پتاسییم قابل جذب خاک ریزوسفری است. یافته های این پژوهش درجه نیاز گیاهان را به پتاسیم خاک آشکار می سازد.

نویسندگان

زاهد شریفی

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده کشاورزی، گروه خاکشناسی

علی اکبر صفری سنجانی

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده کشاورزی، گروه خاکشناسی

علیرضا حسین پور

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده کشاورزی، گروه خاکشناسی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سالاردینی، علی اکبر. 1374. حاصلخیزی خاک. انتشارات دانشگاه تهران.ص. 263. ...
  • Barber, S. 1995. Soil nutrient B ioavailability. A Mechhanistic Approach. ...
  • Klut, A. 1986. Method of soil analysis :Physical _ chemical ...
  • Mengle, K. 1985. Dynamics and availability of major nutrients in ...
  • Mustuscher, H. 1995. Meau surmentand and assessment of soil potassium.IPI. ...
  • Silberbush, M. and S.A. Barber, 1983. Sensitivity analysis of potassum ...
  • Steffens, D. 1986. Root system and potassum exploitation. In: proceedings ...
  • نمایش کامل مراجع