بررسی رابطه بین قدرت یونی و هدایت الکتریکی در محلول خاک های شور

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 8,685

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_265

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

فعالیت یک عنصر غذایی یا یک گونه یونی در مقایسه با غلظت آن با وضعیت تغذیه ای گیاهان و امکان سمیت آن عنصر ارتباط نزدیک تری دارد (نوربخش و همکاران، 1375) . مطالعات نشان می دهد که با افزایش شوری خاک، جذب عناصر غذایی توسط گیاهان کاهش می یابد. البته این خود به نوع عناصر غذایی و ترکیب شیمیایی محلول خاک شور بستگی دارد. فعالیت یونی عناصر غذایی با افزایش شوری خاک کاهش می یابد، مگر آن که عنصر مورد نظر خود از عناصری باشد که شوری خاک را فراهم آورده باشد (مانند کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر و سولفات) . یک مثال روشن در این مورد، کاهش قابلیت دسترسی فسفر درخاک های شوراست زیرا از یک طرف با افزایش شوری اثر قدرت یونی، کاهش فعالیت یون فسفر را به همراه داشته و از طرف دیگر غلظت فسفر خود به وسیله فرآیندهای جذب سطحی در خاک مهار میگردد. شوری خاک به طور غیر مستقیم و از راه محدود کردن رشد ریشه ها نیز جذب عناصر غذایی را کاهش می دهد (همائی، 1381). به منظور ارزیابی سمیت یون ها در خاک های شور وهمچنین ارزیابی کمبود پتاسیم در خاک های آهکی از فعالیت به جای غلظت استفاده می شود (Forth & Ellis, 1988) . برای تبدیل غلظت به فعالیت لازم است ضریب فعالیت تعیین شود. ضریب فعالیت را می توان از فرمول دبای – هاکل و یا فرمول دیویس بدست آورد (ملکوتی، 1373). در هر دو فرمول مذکور برای تعیین ضریب فعالیت به قدرت یومی نیاز است که از رابطه [فرمولها در متن اصلی] محاسبه می شود. در رابطه مذکور I: قدرت یونی بر حسب مول در لیتر، Ci غلظت بر حسب مول در لیتر و Zi بار یون می باشد. قدرت یوی خاک بر پایداری ساختمانی و در نتیجه بر ویژگی های خاک تاثیر می گذارد (2000, William) . Antelo و همکاران (2005) اثرات اسیدیته و قدرت یونی را بر جذب فسفر بررسی کردند. در خاک های شور به دلیل عدم تعادل یونی بین کاتیون ها و آنیون ها و در نتیجه اختلال در جذب مواد غذایی، تعیین قدرت یونی و فعالیت نمک ها اهمیت بیشتری پیدا میکند. با توجه به وسعت و اهمیت خاک های شور در کشور ضروری است تا رابطه بین املاح مختلف موجود در خاک و تاثیر آنها بر فعالیت یونی خاک و همچنین فعالیت نمک های مختلف بررسی شود. با توجه به اینکه اندازه گیری قدرت واقعی یونی مستلزم اندازه گیری تمام یون های فعال موجود در خاک است، بنابراین این پژوهش به منظور بررسی امکان برقراری ارتباط بین هدایت الکتریکی و قدرت یونی در خاک های شور اطراف دریاچه حوض سلطان قم انجام شد.

نویسندگان

مرجان شفیع زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

محمدعلی زارع

دانشجوی دکتری منابع طبیعی دانشگاه تهران

محمد جعفری

استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ملکوتی محمد جعفر، 1373. حاصلخیزی خاک های مناطق خشک «مشکلات ...
  • نوربخش فرشید، مجید افیونی _ شاپور حاج رسولیها، 1375. رابطه ...
  • همائی مهدی، 1381. واکنش گیاهان به شوری. انتشارات کمیته ملی ...
  • Alva A. K., M.E. Sumner and W.P. Miller. 1991. Relationship ...
  • Antelo J., M. Avena, S. Fiol, R. Lopez and F. ...
  • Edmeades D.C., D.M. Wheeler and O. E. Clinto. 1985. The ...
  • Forth H.D. and B.G. Ellis. 1988. Soil fertility. John Wiley ...
  • Gillman G.P. and C. Bell, . 1978. Soil solution studies ...
  • Griffin G.P. and J.J. Jurinak. 1973. Estimation of activity coefficient ...
  • P Onamnperuma F.N., E.M. Tianco and T.A. Loy, . 1966. ...
  • William J.L., N. Lu, M. ASE and C. Liverant, . ...
  • نمایش کامل مراجع