اثر شوری آب بر کارایی ازت و پتاسی در زراعت چغندر قند

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,863

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_270

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

چغندرقند از گیاهان مقارم با شوری است. به طوری که آستانه شوری آن برابر 7ds/m (برای هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک) و یا 4/7 ds/m شوری آب آبیاری می باشد ولیکن در مرحله جوانه زدن و رشد گیاهچه بهشوری حساس است (6). شوری متوسط تا یاد به جهت تجمع فراوان املاح درگیاه سبب سوختگی برگ و نیز بشدت رشد گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد. شوری متوسط تاکم اغلب باعث کاهش سرعت رشد ونهایتا عملکرد را کاشه می دهد. عوامل گوناگونی بر تحمل نسبت شوری موثرند. یکی از این عوامل مرحله رشد گیاه است. برای مثال چغندرقند در طول دورره رشد نسبت به شوری بسیار متحمل است. اما دردوره جوانه زنی حساس می باشد (6). بر اساس مطالعات انجام شده برای تولید محصول ریشه به میزان 50 تن در هکتار با کیفیت مطلوب 200 تا 250 کیلوگرم ازت، 39 کیلوگرم فسفر و 200 کیلوگرم پتاس مورد نیاز است (3). با افزایش جذب ازت عملکرد ریشه افرایش، درصد قند و خلوص شربت خام کاهش می یابد (2، 4و8) . بر اساس مطالعات انجام شده کودهای ازته تنها عامل قابل کنترل در سطح وسیع در کیفیت چغندرقند می باشند (1و3) دربررسی دیگری که در کرج طی سال های 74-1372 انجام شد. مشخص گردید مقدار ازت بالا هرچند اثرات منفی در استحصال قند دارد، ولیکن اثر مثبت بیشتری بر عملکرد ریشه خواهد گذاشت و در نهایت افزایش ازت باعث افزایش عملکرد قند سفید خواهد شد (5). کارائی مصرف ازت. فسفر و پتاس بر عملکردقند ناخالص در یک دوره 28 ساله و در پنج منطقه عمده چغندرکاری در کشور یونان مطالعه شد و مشخص گردید با افزایش مصرف کود، کارایی مصرف ازت. فسفر و پتاسیمی کاهش یافته است (7). کلارستاقی و ملکوتی نیز اعلام کردند که در خاک هایی که پتاسیم قابل استفاده آنها کمتر از ppm300 است. بایستی نسبت به مصرف کودهای پتاسه اقدام کرد (4). اسماعیلی مشخص کرد که رقم 7233 با افزایش EC تا ds/m 11 تحمل خوبی نسبت به رقم 9597 از نظر عملکرد قند وعملکرد کل گیاه نشان میدهد (2). در مطالعه ای توسط رنجی در رودشت اصفهان مشخص شد نتایج ژنوتیپ 7233، 8001 و 9529 نسبت به سایر ژنوتیپ ها مقاومت بیشتری در برابر شوری دارند (3). با اصلاح رقم 7233-P29*MST متحمل به شوری و برای مشخص شدن نیاز این رقم به عناصر ازت و پتاس در سطوح شوری مختلف این مطالعه در ایستگاه تحقیقاتی رودشت اصفهان انجام شد.

نویسندگان

محمدرضا جهاداکبری

عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

علیرضا مرجوی

عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

حمیدرضا ابراهیمیان

عضو مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابراهیمیان، حمیدرضا، حسین خدادادی و محمدرضا جهاداکبر. 1377. بررسی و ...
  • اسماعیلی، مسعود. 1374. مقایسه کمی وکیفی عملکرد چغندرقند و سورگوم ...
  • رنجی، ذبیح ا. 1376. بررسی برخی از خصوصیات زراعی و ...
  • کلارستاقی، ک. م. و ج. ملکوتی. 1375. چگونگی استفاده از ...
  • گوهری، جواد، علی جلیلیان و الیشار تاتار و یعقوب میر ...
  • AyerS, R. S., and D.W. WeStcot. 1985. Water quality for ...
  • Mortvedt. J. J., D. G. Westfall and R.L. Croissant. 2002. ...
  • Ulrich, A , .D. HillS., F. J. HillS., G. Gtovage. ...
  • نمایش کامل مراجع