تاثیر شوری بر الگوی جذب و ترکیب شیمیایی ژنوتیپ های مختلف گندم

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 898

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_297

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

در شرایط شور گیاهان با سه چالش کمبود آب (تنش خشکی)، سمیت یونی و عدم تعادل عناصر غذایی روبرو می باشند. حضور املاح فراوان در محیط ریشه باعث می شود تا جذب و کارآیی عناصر غذایی به شدت کاهش یافته و از طرفی جذب غیر ضروری بعضی از عناصر افزایش یابد (3) بر اثر این فرایند الگوی جذب یونها به وسیله گیاه تغییر می یابد و ترکیب شیمیایی گیاه تحت تاثیر قرار می گیرد. در شرایط شور یونهای Na+ و Cl- به مقدار زیادی از محیط ریشه جذب و با جریان تعرق به اندامهای هوایی منتقل می شود (1) . گیاهان مختلف وجود رابطه ای منفی بین غلظت Cl- موجود در برگها و تحمل به شوری نشان داده شده است. در غلات جلوگیری از تجمع سدیم در برگ مکانیسم تحمل شوری است و درجه تحمل همبستگی منفی با غلظت Na+ در برگها دارد (5). در محیط شور یون سدیم با کاتیون پتاسیم اثر ناهمسسای دارد وباعث کاهش جذب پتاسیم میشود. بین غلظت Na در برگها و بیوماس رابطه منفی وجود دارد. از این رو برخی از پژوهشگران نسبت Na/K را به عنوان شاخص مقاومت یا حساسیت به شوری در نظر می گیرند (4). در شرایط شور بین یونهای کلر و نیترات رابطه همسازی وجود دارد و یون کلر از جذب نیترات جلوگیری میکند (3). گزارشاتی نیز وجود دارد که نشان می دهد تنش شوری در سطح کم تا متوسط سبب افزایش جذب ازت و بهبود پروتئین دانه شده است (2). تنش آبی ناشی از کاهش پتانسیل اسمزی محلول خاک یا محلول غذایی باعث افزایش جذب ازت به وسیله گیاه می شود. این روند تا رسیدن به یک حداکثر ادامه دارد و پس از آن با شدت یافتن تنش، مسمومیت یونی وبهم خوردن تعادل عناصر غذایی جذب ازت کاهش می یابد.

نویسندگان

احمدرضا محمدزاده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ayer, R.S. and D.W. Westcot. 1985. Water quality for agriculture ...
  • Francois, L.E.T.J. Donovan, E.V. Maas and G.L. Rubenthaler. 1988. Effect ...
  • Pessarakli, M. 1991. Dry matter yield, nitrogen _ 15 absorption, ...
  • Schachtman, D.P., R. Munns., and M.L. Whitecro SS. 1991. Variation ...
  • Shah, S. H., J. Gorham. B.P. Forster. and R.G. Wyn ...
  • نمایش کامل مراجع