تاثیر ماده آلی بر فراهمی فسفر در خاکهای آهکی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,578

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_324

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

به سبب وارد شدن فسفر در واکنش های مختلف با ترکیب های خاک و پایین بودن توان خاک ها در فراهمی فسفر، مقدار زیادی از این عنصر لازم است تا فراهمی آن در خاک به حد مناسب برای رشد گیاه برسد . لذا هم از نظر اقتصادی و هم از نظر اکولوژیکی ارائه راهکارهایی به منظور افزایش کارایی استفاده از فسفر مانند کاربرد منابع آلی فسفر از جمله کودهای حیوانی، بقایای گیاهی و لجن فاضلاب به همراه کودهای شیمیایی و یا به صورت مجزا در مدیریت حاصلخیزی خاک مناسبتر از کودهای شیمیایی است . پژوهش ها نشان می دهند که مواد آلی باعث افزایش فراهمی فسفر در خاک های آهکی می شود (3) موادآلی و اسیدهای آلی حاصل از تجزیه آن، سطوح کربنات کلسیم را اشغال کرده و از تشکیل رسوب هیدروکسی آپاتیت جلوگیری می کند . (4) مواد آلی با کلات کردن اکسیدهای آهن و آلومنیوم روی جذب فسفر تأثیر می گذارد و تشکیل اکسیدهای آهن و آلومنیوم در حضور اسیدهای آلی خاص متوقف می شود (2) افیونی و رضایی نژاد نشان دادند که کود گاوی از بالاترین پتانسیل در حاصلخیزی خاک برخوردار است (1) لجن فاضلاب، کودهای شیمیایی و کمپوست به ترتیب در مرتبه بعد قرار دارند . استفاده از فاضلاب و کودهای حیوانی ظرفیت جذب فسفر خاک را کاهش داده و خطر آبشویی فسفر را به دنبال دارد (7) استفاده دراز مدت از مواد آلی باعث می شود که فسفر با پیوندهای کم انرژی تر نگهداری شده و قابلیت فراهمی آن افزایش پیدا کند(9) هدف از این پژوهش مقایسه استفاده از فسفر معدنی و ماده آلی به صورت مجزا و تاثیر استفاده توام آنها بر فراهمی فسفر در خاک های آهکی و توزیع آن در قسمت های مختلف طی زمان می باشد .

نویسندگان

اکرم حلاج نیا

کارشناس ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی

غلامحسین حق نیا

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

امیر فتوت

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

رضا خراسانی

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • افیونی، م. و ی. رضایی‌نژاد. 1378. اثر مواد آلی بر ...
  • Borggard, O. K., S. S., Jorgensen, J. P. Meberg. and ...
  • Delgado, A., A. Madrid, S. Kassem, L. Andreu and M. ...
  • Inskeep, W. P. and J. C. Silvertooth. 1998. Inhibition of ...
  • Ohno, T. and B. S. Crannell. 1996. Green and animal ...
  • Olsen, S. R., and L. E. Sommer. 1982. Phosphorus. In ...
  • Siddique, M. T. and J. S. Robinson. 2003. Phosphorus sorption ...
  • Subramaniam, V., and B. R. Singh. 1997. Phosphorus supplying capacity ...
  • نمایش کامل مراجع