بررسی و مطالعة اثر ازت و باکتری ریزوبیوم جاپونیکم ( Brady Rhizobium japonicum )برروند پر شدن دانة سویا در خوزستان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,207

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_348

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

سویا با 20 درصد روغن و 35 درصد پروتئین یکی از مهمترین گیاهان تولید کننده روغن وکنجاله محسوب می شود . این گیاه علاوه بر مصرف، سایر فرآورده های آن، نقش مهمی در تثبیت بیولوژیک ازت دارد . توانمندی ریزوبیوم های همزیست با ریشه سویا در تثبیت بیولوژیک ازت از ویژگیهای بسیارمطلوب این گیاه می باشد . ویرسما و روف(1993) با بررسی اثر تلقیح بذر سویا باب باکتری Bradyrhizobium japonicum افزایش معنی داری در عملکرد دانه، وزن دانه و تجمع ازت در گیاه گزارش نمودند . کود ازت به میزان 168 کیلو گرم در هکتار نسبت به تلقیح، وزن دانه و تجمع ازت در دانه را افزایش داد . تعداد گرههای ریشهای و وزن خشک آن با میزان نیترات خاک در هنگام کاشت رابطه منفی داشت . همچنین میزان تثبیت ازت، افزایش نسبی عملکرد دانه و تجمع ازت در دانه با میزان نیترات خاک در موقع برداشت رابطه معکوس داشت . برگرسن و همکاران (1) با انجام مطالعاتی برروی تثبیت ازت در خلال رشد رویشی سویا گزارش نمودند که در دوره رشد سویا از مرحلة سبز شدن تا 108 روز بعد، تثبیت و تجمع ازت در اندام های رویشی گیاه افزایش یافت و سپس متوقف گردید . تجمع ازت در دانه ها تا 125 روز بعد از سبز شدن ادامه یافت . جامپیون و همکاران (2) در تحقیقات خود در مورد واکنش سویا به تلقیح با نژادهای مؤثر و غیر مؤثر Bradyrhizobium japonicum به این نتیجه رسیدند که بیشتر گره ها در ریشه بوسیله سویه مؤثر تشکیل شده بود . در حالتی که تعداد باکتری غیر مؤثر نسبت به سویه مؤثر 10 به یک بود و 50 درصد گره ها براثر سویه غیر مؤثر باکتری تشکیل شده بود، کاهش معنی داری در وزن خشک و میزان ازت کل گیاه مشاهده گردید . در این بررسی گره های تشکیل شده بوسیله سویه مؤثر بزرگتر بودند و این افزایش در اندازه، نشان دهنده این است که مواد فتوسنتزی بیشتری برای سویههای مؤثر باکتری ارسال می شود .

نویسندگان

محمد برزگری

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد - دزفول

جعفر قاسمی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد - دزفول

کامران میرزاشاهی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد - دزفول

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bergersen, F.J., G.L. Turner, M. B. Peoples, R.R. Gault, I. ...
  • Chapman S.C, J. Crossa and G.O. Edmeates. 1997. Genotype by ...
  • Wiersma, J.V., and J. H. Orf. 1992. Early maturing soybean ...
  • نمایش کامل مراجع