بررسی تاثیر مصرف گوگرد و مایه تلقیح باکتری های تیوباسیلوس بر درصد کلنیزاسیون ریشه گندم توسط قارچ های میکوریز Glomus mosseae و Glomus intraradices

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,459

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_350

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

همزیستی متقابلاً مفید ریشه گیاهان و گروه خاصی از قارچ های خاکزی که همزیستی میکوریزی نام دارد، از مهمترین و رایج ترین نوع همکاری بین گیاهان و میکروارگانیسم ها می باشد . از مهمترین انواع قارچ های میکوریزی، قارچ های میکوریز آربوسکولار (VAM )می باشند که همزیست اجباری ریشه بیش از %80 خانواده های گیاهی هستند . قارچ همزیست با دریافت ترکیبات آلی گیاه میزبان از این همزیستی سود می برد . در مقابل با مکانیسم های مختلف از قبیل افزایش جذب عناصر غذایی (1) ، دفع عناصر سنگین و یونهای سمی (3) ، تولید مواد محرک رشد، برقراری روابط متقابل مثبت با باکتریهای تثبیت کننده نیتروژن (9) و حل کننده های فسفات (6) ، افزایش مقاومت گیاه میزبان به شوری (7) ، خشکی (8) و عوامل بیماریزای گیاهی (4) به بقاء و رشد گیاه میزبان در شرایط نامساعد محیطی کمک می کند . گوگرد فراوانترین، ارزانترین و متداولترین ماده اسیدزا است که استفاده از آن به منظور افزایش قابلیت جذب عناصر غذایی تثبیت شده، اصلاح خاکهای سدیمی، تأمین سولفات مورد نیاز گیاه و مبارزه با برخی از عوامل بیماریزای گیاهی در بسیاری از مناطق دنیا متداول بوده و سابقه دیرینه دارد (5) شرط بهره گیری سریع تر و کامل تر از توان بالقوه گوگرد، حضور باکتری های اکسید کننده این ماده به ویژه تیوباسیلوس ها در خاک می باشد . گوگرد به علت داشتن خاصیت قارچ کشی ممکن است با اثرات سوء بر قارچ های میکوریز آربوسکولار نقش مفید آنها در گیاه میزبان را کاهش داده و یا از بین ببرد . از طرفی این احتمال وجود دارد که گوگرد با اکسید شدن، تولید اسید و بهبود شرایط ریزوسفر در خاک های آهکی، به استقرار قارچ های میکوریز در ریشه و تشدید اثرات مفید آنها در گیاه میزبان کمک کند .

نویسندگان

حسین بشارتی

عضو هیات علمی موسسه خاک و آب

ناهید صالح راستین

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه تهران

محمدجعفر ملکوتی

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

عزیزالله علیزاده

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bolan, N. S. 1991. A critical review on the role ...
  • Grace, C. and D. P. Stribley. 1991. A safer procedure ...
  • Heggo, A., J. S. Angle, and R. L. Chaney, 1990. ...
  • Hwang, S. F., K. F. Chang. and P. Chakravarty, 1992. ...
  • Kaplan, M. and S. Orman, 1998. Effect of elemental sulfur ...
  • Lee, A. and D. J. Bagyaraj. 1986. Effect of soil ...
  • Pond, E. C., J. A., Menge, and W. M. Jarrell. ...
  • Sanchez-Diaz, M. and M. Honrubia. 1994. Water relations and alleviation ...
  • نمایش کامل مراجع