مقایسه بافت و کلاس بافت خاک تعیین شده به روش هیدرومتر با تعداد قرائت های مختلف

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 20,928

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_428

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

بافت خاک یا درصد نسبی ذرات شن، سیلت و رس با توجه به اینکه منعکس کننده تعدادی از خصوصیات یا رفتارهای خاک نظیر نفوذپذیری، ظرفیت نگهداری رطوبت، CEC ، مـواد آلی و رفتار خاک در مقابل شخم و دیگر عملیات خاک ورزی مـی باشد، دارای اهمیت زیادی است [.9] روش های مختلفی برای تعیین درصد ذرات خاک و کلاس بـافت پیشنهـاد شـده است [10 و 12] عـلاوه بـر روش ته نشینی در استوانه ویگنر که بر اساس تعیین چگالی تعلیق Suspension خاک می باشد، برای مشخص نمودن درصد ذرات خاک و کلاس بافت، روش های فوتوالکتریکی، پی پت و هیدرومتر مورد استفاده قرار می گیرند که از بین آنها دو روش پی پت و هیدرومتر مورد قبول بوده و متداول شده اند [.4] روش هیدرومتر در سال 1927 توسط بایکاس [7] در تجزیه مکانیکی خاک مورد استفاده قرار گرفت . اساس این روش بر پایه کاهش تدریجی چگالی تعلیق خاک در طول زمان، قرار دارد که بر اثر ته نشینی ذرات از محاذات حباب هیدرومتر حاصل می شود . والتر و همکاران به نقل از [13] نشان دادند که نتایج حاصله از هیدرومتر و پی پت با همدیگر همخوانی خوبی دارند . گی و بویدر [11] نشان دادند که خطایی معادل 1g/1 = در قرائت هیدرومتر باعث ایجاد خطایی در حدود %2 ± در برآورد درصد رس می شود . جعفرزاده و همکاران [3] نیز اثر حذف آهک را بر روی اجزاء بافت خاک مورد بررسی قرار دادند . با توجه به این که روش قرائت کامل هیدرومتر مستلزم صرف وقت و امکانات می باشد، از طرفی به علت دقت بالای این روش در تعیین بافت خاک، روش های قرائت هیدرومتر با تعداد قرائت های متفاوت و کمتر، به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه توسط دانشمندان پیشنهاد شده است که از جمله آنها، روش چهار قرائت، دو قرائت بایکاس و دو قرائت 40 ثانیه و 6/5 ساعت می باشد .

نویسندگان

علی اصغر جعفرزاده

دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

داود فرج زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

محمدرضا نیشابوری

دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بایبوردی، محمد. 1368. فیزیک خاک. انتشارات دانشگاه تهران. ...
  • برزگر، عبدالرحمن. 1380. مبانی فیزیک خاک. انتشارات دانشگاه شهید چمران. ...
  • جعفرزاده، علی اصغر و بهمن موسوی. 1378. تاثیر حذف کربنات ...
  • رفیع، محمد جعفر. 1366. فیزیک خاک. چاپ دوم. انتشارات دانشگاه ...
  • غازان شاهی، جواد. 1378. خاک و روابط آن در کشاورزی. ...
  • منطقی، ناهید. 1356. تشریح روش ها و بررسی های آزمایشگاهی ...
  • Bouyoucos, G.J. 1962. Hydrometer method improved for making particle size ...
  • Campbell, G.S. 1985. Soil physics with basic. Agronomy & soils ...
  • نمایش کامل مراجع