اثر عمق آب آبیاری بر کارآیی مصرف آب سویا در روش آبیاری بارانی

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,467

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_463

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

بهره وری آب کشاورزی یکی از مهـم تـرین موضـو عاتی اسـت کـه در سال های اخیر در مجامع علمی مرتبط با آب و آبیاری مورد توجه جدی قرار گرفته است . عصاره اصلی و ساختار بنیادی مفهـوم بهـره وری آب کشاورزی استفاده صحیح از آب به همراه افـزایش تولیـد محصـولات کشاورزی است . چرخه بهره وری متشکل از چهار حلقه مرتبط بـه هـم شامل اندازه گیری، تحلیل، برنامه ریزی و بهبود است . این چرخه از هـر کجا شروع شود باید گردش خود را بطور کامل انجام دهـد تـا نتـایج و آثار فعالیت های بهبود بهره وری بطور ملموس خود را نشان دهند (1) از جمله روش هایی که جهت ارتقاء و بهبود بهره وری آب کشاورزی مـؤثر می باشد، انجام کم آبیاری به منظور کاهش مصرف آب و افزایش تولید به ازای واحد آب مصرفی در آبیـاری (Water Use Efficiency) است . در عمل نمایه ای که برای کـارآیی مصـرف آب بکـار مـی رود مفهـوم زراعــی آن اســت کــه بــه نــام کــارآیی کلــی و زراعــی مصــرف آب ) (Overal Agronomic Effeciency of Water Use) نامیـده می شود. [فرمول در متن اصلی] که در آن p مقدار محصول تولیدی و w مقدار آب مصرفی است و از رابطه زیر بدست می آید [فرمول در متن اصلی] تبخیر شده طی انتقال و یا هنگام کاربرد آب در مزرعه، =Es حجم آب تبخیر شده از سطح خاک Tw= حجم آب تعرق شده توسط علف های هرز، =Tc حجم آب تعرق شده توسط گیاه زراعـی مـورد نظـر اسـت . برای حداکثر شدن WUEag باید مخرج کسـر کوچـک، یـ ا صـورت کسر بزرگ و یا تلفیقی از این دو اتفاق افتد (2) سویا (Glaycine max) یکی از مهم ترین محصولاتی است کـه بـه منظور استفاده از روغن و پروتئین آن کشت می شود . حداکثر تولیـد بـا تأمین نسبی آب سویا و افزایش سطح زیرکشت آن عاید می گردد ( نه با تــأمین حــداکثر نیــاز آبــی محصــول در ســطح زیرکشــت محــدود ). عملکردهای خوب سویا بین 1/5 تا 2/5 تن دانه در هکتار متغیر است . عملکرد بالا در ارقام اصلاح شـده بـین 2/5 تـا 3/5 تـن در هکتـار در شرایط کشت آبی می باشد ).3) سویا در مناطق مختلف ایـران از جملـه مازندران، گلستان، خراسـان، لرسـتان و … بـه میـزان قابـل تـوجهی کشت می شود . در این تحقیق اثر عمقهای مختلف آبیاری در سیسـتم آبیاری بارانی بر کارایی مصرف آب بـه مـدت دو سـال بررسـی شـده است

نویسندگان

سعید غالبی

پژوهشگر بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک موسسه تحقیقات خاک و آب

علی اکبر عزیزی زهان

محقق بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک موسسه تحقیقات خاک و آب

مهدی شهابی فر

استادیار پژوهش بخش تحقیقات آبیاری و فیزیک خاک موسسه تحقیقات خاک و آب

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احسانی، مهرزاد و هومن خالدی. 1383. شناخت و ارتقاء بهره‌وری ...
  • _ علیزاده، امین. 1378. رابطه آب و خاک و گیاه. ...
  • Doorenbos, J. and A. H. Kassam. 1979. Yield response to ...
  • Hanks, R. J., D. V. Sisson, R. L. Hurst, and ...
  • نمایش کامل مراجع