مقایسه قابلیت داده های سنجنده های MSS و LISS_III در شناسایی خاکهای مناطق خشک ( مطالعه موردی منطقه آران )

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,815

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_017

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

با توجه به محدودیت منابع طبیعی تجدیدشونده، افزایش اطلاعات از منابع زمینی وآشنایی با روشها وابزارهای کسب اطلاعات به شیوه مدرن برای نیل به توسعه پایدار ضروری است . یکی از با ارزش ترین منابع طبیعی تجدید شونده خاک است که ازمهمترین منابع زمینی و زیربنای تمدن بشری محسوب می شود و بعنوان بسترحیات از اهمیت ویژهای برخوردار است . خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک معرف توان تولید اراضی می باشد . بنا بر این مطالعه این خصوصیات از دیرباز مورد توجه برنامه ریزان محیطی و مدیران منابع اراضی و طبیعی بوده است . برای تأمین غذا، پوشاک و مسکن بشر نیازمند اعمال مدیریت مفید براین منبع محدود می باشد . یکی از ابزارهای ضروری برای مدیریت منابع طبیعی نقشه خاک می باشد که اطلاعاتی از وسعت، توزیع جغرافیایی، محدودیتها و قابلیتهای خاکها را ارائه می نماید . نقشه خاکی که به روش معمول و براساس دانش شخصی و تجزیه و تحلیل عکس های هوایی تهیه شده باشد عاری ازخطا نیست، از طرف دیگر روشهای معمول شناسایی خاک نیازمند نمونه برداری های متراکم و تجزیه های آزمایشگاهی است که این گونه عملیات نیازمند صرف وقت وهزینه های فراوان می باشد . در حالی که تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک طیفی، رادیو متری و زمانی بالاتر نسبت به عکسهای هوائی، وسعت دید و قابلیت پردازش رقومی به نظر می رسد روشی ارزانتر وسریعتر برای دستیابی به اطلاعات اراضی و خاکها باشد . [2] سریواستاوا و ساکسنا [4] داده های سنجنده LISS_III و باند پانکروماتیک با قدرت تفکیک طیفی 5/8 متر ماهواره IRS را به منظور تولید نقشه بزرگ مقیاس خاکهای منطقه ماهراشترای هندوستان بکار بردند . به کمک نقشه توپوگرافی و مشاهدات زمینی تصویر رنگی تفسیر چشمی شد و از آن نقشه های شیب، کاربری / پوشش اراضی و شکل اراضی تهیه گردید . نتایج این تحقیق نشان داد که با تلفیق تصاویر و کمک گرفتن از نقشه توپوگرافی و داده های زمینی نقشه بزرگ مقیاس خاک (1:12500) را با صرف وقت و هزینه کمتری می توان تولید نمود . دیویدی و سرینیواس [3] داده های ماهواره IRS-IC را جهت شناسایی خاکهای تحت تاثیر شوری در جلگه های آبرفتی گنگ هندوستان استفاده نمودند . آنها موفق شدند سطوح مختلف شوری را با پردازش رقومی تصاویر وبکار گیری داده های میدانی تفکیک نمایند . طاهرزاده [1] با استفاده از داده های TM و MSS منطقه جنوب و جنوب غربی اهواز را با تفسیر بصری، جهت شناسایی و تفکیک زمین های شور مورد بررسی قرار داد . نتایج حاصل بیانگر توانایی این داده ها جهت تفکیک کاربری های زراعی و غیر زراعی از زمین های شور بوده است . هدف از این تحقیق ارزیابی قابلیت تصاویر ماهواره ای برای شناسایی خاکهای منطقه خشک آران و بیدگل و مقایسه قابلیت سنجنده های MSS و LISS_III در تفکیک خاکها می باشد

نویسندگان

حمیدرضا متین فر

استادیاردانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان - خرم آباد، دانشگاه لرستان،

فریدون سرمدیان

استادیار دانشکده مهندسی آب وخاک، دانشگاه تهران - کرج، پردیس کشاورزی وم

سیدکاظم علوی پناه

دانشیار گروه کارتوگرافی دانشگاه تهران - دانشگاه تهران، دانشکده جغراف

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • طاهر زاده، م. ح. 1370، کار برد تصاویر ماهواره ای ...
  • متین فر، ح. م. 1385، ارزیابی داده های، سنجنده های ...
  • Dwivedi, R. S. and B. R. M. Rao, 1992. The ...
  • نمایش کامل مراجع