بررسی آبشوئی نیترات از منابع کودهای اوره و اوره با پوشش گوگردی (scu) در زراعت گندم با استفاده از لایسیمتر

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,397

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_048

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

کودهای ازته و مدیریت آبیاری سهم اساسی در آبشوئی نیترات و آلودگی آبهای زیر زمینی و همچنین کاهش کارآیی مصرف کود دارند . ازت مهمترین عنصرغذائی مورد نیاز گندم است و مدیریت مصرف بهینه آن برای موفقیت در افزایشتولید دانه و یروتئین گندم از اهمیت ویژهای برخوردار است و کمبود ازت در اکثر خاکهای آهکی دیده میشود . این عنصر عمدتا به شکل نیترات ) ) NO3 و مقداری نیز به شکل آمونیوم ) ) NH4 جذب گیاه می گردد . ازت علاوه بر شرکت در ساختمان پروتئین ها , قسمتی از ساختمان کلروفیل را نیز تشکیل می دهد (6) به دلیل پویایی و تحرک ازت در خاک , مدیریت مصرف آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است (6) در کشاورزی فاریاب مدیریت ازت به گونه ای اجتناب ناپذیر به مدیریت آبیاری وابسته است . گندم یکی از محصولات اساسی کشور بوده و تولید آن در شرایط معمولی حدود 12 میلیون تن در سال و مصرف سرانه آن بالغ بر 150 کیلوگرم می باشد میزان پروتئین دانه گندم از 6 تا 18 درصد متغیر است که این تغییرات ناشی از عوامل توارثی , شرایط محیطی و مصرف کودهای شیمیائی است (6) بالا بردن عملکرد محصول تابع عواملی از جمله آبیاری مناسب گندم است که ضمن تامین نیاز آبی به مسایل زیست محیطی نیز باید توجه نمود استفاده از کود های ازته در گندم موجب بالا رفتن عملکرد و در صد پروتئین می شود از سوی دیگر زیادی مصرف کود های ازته موجب خوابیدگی گندم و یا تجمع نیترات درخاک ویا آب زیر زمینی می شود . ویتر و همکاران (1990) دریافتند که مقدار کل ازت بکار رفته مهمترین عامل آبشوئی نیترات در پائیز از نیمرخ خاک است ).1) ویتر و همکاران (1991) در بررسی خود بر روی ذرت آبی نتیجه گرفتندکه بخش عمده ازت شسته شده با حجم زهکشی ارتباط دارد و آبیاری غلظت نیترات را در آب زیر زمینی افزایش می دهد . بورگ و همکاران (1982) گزارش نمودند که افزایش غلظت نیترات در آب چاههای ایالت نبراسکا ناشی از آبشوئی ازت کودهای شیمیائی زراعت ذرت در خاکهای با بافت سبک و متوسط و سطح ایستابی کم است (1) زارعی و همکاران (1375) با افزایش سطوح کود اوره مصرفی , تجمع نیترات را درکاهو , اسفناج و کلم پیچ و کرفس مشاهده نمودند (5) شاه نظری و ملکوتی (1375) وضعیت نیترات آبهای زیرزمینی شالیزارهای گیلان و مازندران را بررسی و نتیجه گرفتند که غلظت نیترات در فصول سال متفاوت و بیشترین میزان نوسانات به چاههای خانگی ( باسطح ایستابی کم ) تعلق داشت ).6) توشیح و همکاران (1375) در بررسی اثر زمان و میزان مصرف کود اوره و SCU در عملکرد گندم آبی نتیجه گرفتند که با مصرف SCU تقسیط کود ازت ضروری نخواهد بود (4) امامی و همکاران (1371) در طول 5/5 ماه از دوره رشد چغندرقند میزان ازت نیتراته و آمونیاکی شسته شده را رابر 126/8 و 1/1 کیلوگرم در هکتار اندازه گیری نمودند

نویسندگان

رقیه رضوی

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اسدی، اسماعیل (ترجمه) آبشویی نیترات در زراعت ذرت آبی، موسسه ...
  • امامی، عاکفه و سودابه دیوان بیگی 1375. بررسی و مقایسه ...
  • امامی، عاکفه 1371 گزارش نهایی طرح تعیین میزان میزان شستشوی ...
  • توشیح، وفا، پرویز عبدالملکی و نادر نجم الدین 1375، بررسی ...
  • زراعی، حسین، فرهاد تباس و محمد جعفر ملکوتی، 1375، بررسی ...
  • ملکوتی، محمد جعفر، 1379 . تغذیه متعادل گندم، نشر آموزش ...
  • نمایش کامل مراجع