نقش بقایای کشت تابستانی خلر وماشک به عنوان کود سبز در تامین عناصر غذایی گیاهان

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,386

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_062

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

در اکثر استانهای شمال غرب کشور منجمله زنجان اغلب بعد از برداشت گندم آبی 10) تیر لغایت 10 مرداد ) مزارع را شخم زده وتا کاشت محصولات بعدی زمین بدون پوشش رها و در بهار سال بعد سیب زمینی، لوبیا، پیاز و آفتابگردان در مزارع کشت می گردد . خلر و ماشک گیاهانی هستند که با توجه به کوتاهی طول مدت دوره رویشی 60-70) روز تا مرحله %50 گلدهی ) ، تحمل به سرما وخشکی، می توان آنها در برنامه کشت دوم بعد از برداشت گندم، جو و کلزا به جای آیش تابستانی قرار داده و علوفه آن را در مرحله %50 گلدهی ( نیمه دوم مهرماه ) ، به صورت چرای مستقیم، علوفه تر و یا کود سبز جهت افزایش حاصل خیزی خاک مورد استفاده قرار داد . با مدیریت صحیح کشت این گیاهان به عنوان کشت دوم، بذور حاصل از ریزش گندم و علف های هرز تابستانی، به همراه خلر و ما شک سبز شده و در صورت برگرداندن آن به خاک به عنوان کود سبز، ضمن کنترل زراعی علف های هرز و پاک شدن زمین، شرایط مناسب برای پایداری تولید سایر محصولات کشت بهاره و پائیزه فراهم می شود . بقایای گیاهی کود سبز به لحاظ دارا بودن عناصری نظیر ازت،فسفر،پتاس،بسیاری از عناصر ریز مغذی و همچنین ظرفیت تبادلی بالا و قابلیت حفظ رطوبت، در تولید محصولات کشاورزی نقش مهمی دارند . موجودات ریز خاک از بقایای گیاهان به عنوان منبع انرژی و غذایی استفاده نموده و با تولید گاز کربنیک، ترکیبات معدنی ومولکولهای آلی در تولید هوموس نقش موثری را ایفا می نمایند 3) و ).4 هیشل (5) در مطالعات خود چنین نتیجه گیری نمود که مقدار ازتی که توسط بقولات علوفه ای ودانه ای تثبیت می شود بسته به گونه مورد استفاده،منطقه، مقدار ازت غیر آلی خاک و نحوه مدیریت بسیار متفاوت است . پاور (7) ضمن پژوهشی ملاحظه نمودند که درصد زیادی از ازت موجود در بقایای سویا توسط محصول بعدی مصرف شد . بنابراین میزان بازیافت ازت از بقایای بقولات توسط محصولات بعدی بسته به نحوه مدیریت بقولات، شرایط اقلیمی و نوع خاک میتواند بسیار متفاوت باشد . کرونر و پاور (6) ضمن پژوهشی در شرق نبراسکا ملاحظه نمودند که با استفاده از ماشک گل خوشه ای به عنوان محصول پوششی تمامی نیازهای ذرت به ازت تامین گردید . استفاده از بقولات ممکن است بر فسفر خاک، کاتیون های خاک،و عناصر کم مصرف نیز تاثیر بگذارد . بقولاتی که ریشه عمیق دارند کلسیم و دیگر عناصر غذایی قسمتهای پایینی خاک را غالبا مصرف می کنند وآنها را مجددا به جریان می اندازند ودر نتیجه بر قابلیت دسترسی و استفاده از این عناصر توسط محصولات بعدی تاثیر می گذارند (2و3)

نویسندگان

جواد لامعی هروانی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • تاج بخش، م.، ع. حسن زاده قورت تپه وب. درویش ...
  • کوچکی، ع. و ج. خلقانی.1377. کشاورزی پایدار در مناطق معتدل. ...
  • کوچکی، ع..، ا. غلامی، ع. م. مهدوی دامغانی ول. تبریزی. ...
  • ملکوتی، م. ج. 1378. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با ...
  • Heichel, G.H.1987. Legumes as a Source of nitrogen _ conservation ...
  • Koerner, P.T. and J.F.Power. 1987. Hairy vetch winter crop for ...
  • Power, J.F. (Ed).1987. The Role of Legumes in Conservation Tillage ...
  • Preston, S.2003 .Overview of Cover Crops and Green Manures _ ...
  • نمایش کامل مراجع