مدیریت مناسب آبیاری توتون با تعیین اثر دور و مقدار آب بر روی عملکرد کمی و کیفی

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 4,740

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI10_550

تاریخ نمایه سازی: 11 بهمن 1385

چکیده مقاله:

توتون یکی ازنباتات صنعتی است که درآمد حاصل از فرآوردههای مختلف این گیاه رقم مهمی از درآمد ملی کشورهای تولیدکننده را تشکیل میدهد توتونهای شرقی که در مسیر تکامل خود بعنوان گیاهان مناطق خشک گسترش یافته ًاند معمو لا یا بدون آبیاری کشت میشوند یابه آب کم نیازمندند . آبیاری صحیح موجب طویل شدن ساقه ها و افزایش سطح برگها وکاهش وزن ریشه نسبت به اندامهای هوائی میشود ).4) آبیاری بیش از اندازه نیز باعث رشد بیش از حدطبیعی برگها وکاهش کیفیت آنها گشته ودوره رشد را طولانی ودر نتیجه برداشت را به تاخیر می اندازد نیاز آبیاری در مراحل مختلف رشد توتون نیز متفاوت میباشد . مثلا “ از زمان کاشت بذر د رخزانه تاانتقال نشاء به زمین اصلی که حدود 50-60 روز طول می کشد در هفته های اول حدود 3 تا 5 لیتردرمترمربع درروز آب لازم است . 30-40 روز پس از کشت در خزانه نشاها آب کمتری لازم دارند تاضخیم تر شوند . بعد از انتقال نشاها به مزرعه که تابرداشت کامل حدود 90 تا 120 روز طول می کشد باید در طراحی برنامه آبیاری دقت زیادی کرد زیرا که آبیاری مکرروزیاد به گیاه صدمه می زند ودر عوض کاهش آب وتنش آبی در مواقع خاصی ممکن است محصول را زیاد کند تنش آبی کمی بعداز انتقال نشاها به مزرعه لازم است . دوره ای که حداکثر نیاز آبی توتون در آن اتفاق می افتد 50 تا 70 روز بعد از نشاکاری بوده که بعداز آن مقدار نیاز آبی توتون تازمان برداشت کاهش می یابد حداکثر آب مصرفی گیاه توتون بستگی به وسعت سطح برگهای آن دارد این موضوع مقارن با ده تاپانزده روز قبل از گلدهی کامل گیاه است همچنین تنش آبی کمی حدود 20 روز بعداز نشاء کاری لازم است تا ساقه ها ضخیم تر شوند . آبیاری صحیح دربهینگی ترکیب شیمیائی برگها نیز موثر بوده بطور کلی موجب کاهش نیکوتین وافزایش قندهامی شوند .ازمجموع 4/5 میلیون هکتار اراضی تحت کشت توتون در دنیا 5/7 میلیون تن برگ توتون حاصل می شود . براساس تحقیقاتی که در امریکا انجام شده است مرحله بحرانی رشد توتون در این کشور زمانی است که ساقه ها حالت شکننده داشته ویا اینکه به ارتفاع 45 تا 60 سانتی متر رسیده باشد . دراین حالت توتون به بیشترین آب نیاز دارد . تحقیقات انجام شده در فرانسه مشخص کرده که آبیاری توتون تیپ ( پاراگوای ) در مرحله تشدید رشد باید زمانی صورت گیرد که رطوبت خاک حدود %70 ظرفیت آب در خاک باشد . همچنین در ایتالیا نتایج مشابهی در مورد توتون بارلی بدست آمداست . کل نیاز آبی توتونهای شرقی در بلغارستان 2800 تا 4000 متر مکعب در هکتار بوده در صورتیکه توتونهای برگ درشت بطور متوسط به 6000 متر مکعب در هکتار آب نیازمندند

نویسندگان

رقیه رضوی

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و مرکز تحقیقات توتون آذربایجا

حسین فجری

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و مرکز تحقیقات توتون آذربایجا

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بصیری، عبداله، 1367، طرحهای آماری درعلوم کشاورزی، انتشارات دانشگاه شیراز، ...
  • خدابنده، ناصر، 1367، زراعت گیاهان صنعتی، مرکز نشر سپهر، تهران، ...
  • فرشی، 4، م شریفی. رجارالهی، م قائمی، م تولائی، 1376، ...
  • گیرایف یوردائف، ترجمه، دانائی، محمذ، 1372 کشت، داشت، برداشت وعمل ...
  • کارنامه تحقیقی انستیتوتوتون ایران، مرکزارومیه، 1364، انتشارات شرکت دخانیات 182 ...
  • Doore nbos J. a. D kassa, a..yield respounse to wter ...
  • نمایش کامل مراجع