محور مقاله: فیزیک خاک و رشد گیاه- بررسی امکان بهبود برخی ویژگی های فیزیکی خاک با استفاده از مواد آلی سنتزی و طبیعی (مطالعه موردی: دشت عتابیه، خوزستان)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 526

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI16_349

تاریخ نمایه سازی: 16 تیر 1399

چکیده مقاله:

مدیریت های مختلف بدون در نظر گرفتن شرایط خاک باعث افزایش شوری و سدیمی، تخریب ساختمان و کاهش کیفیت خاک می-گردد. کاهش میزان شوری، افزایش میزان تخلخل و بهبود شرایط فیزیکی خاک اقدامی موثر برای حل این مشکل است. این پژوهش باهدفامکان بهبود ساختمان خاک در منطقه عتابیه در خوزستان انجام شد. پژوهشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار در سهتکرار انجام شد. تیمارهای بهبود دهنده شامل باگاس فرآوری شده نیشکر (10 تن در هکتار)، سوپر جاذب (25 کیلوگرم در هکتار) کود بیولوژیکنیتروکسین و باگاس (یک لیتر در هکتار نیتروکسین و پنج تن در هکتار باگاس)، فیلترکیک (پنج تن در هکتار)، گچ (10 تن در هکتار) و تیمارشاهد، مورد استفاده قرار گرفتند. هدایت الکتریکی، تخلخل کل خاک، جرم مخصوص ظاهری و جرم مخصوص حقیقی اندازه گیری شد. بینتیمارهای مختلف اصلاح کننده خاک و تیمار شاهد از نظر میانگین تخلخل و جرم مخصوص ظاهری و حقیقی خاک اختلاف معنی داری در سطح5 درصد وجود داشت. گچ با هدایت الکتریکی (-1)14/4ds m که کمترین مقدار ثبت شده بود. کمترین جرم مخصوص ظاهری ((3-)1/13g cm) در تیمار نیتروکسین و باگاس بود و حداکثر مقدارتخلخل به دست آمده، 72 / 55 درصد نیز برای این تیماردر عمق 0 - 15 بود. شاهد در عمق15 - 30 کمترین درصد تخلخل (68 / 41) را داشت. تیمار نیتروکسین + باگاس نسبت باجرم مخصوص حقیقی ((3-)2/56g cm) میانگین این ویژگی درخاک معمولی 39 / 3 درصد کاهش نشان داد. تغییرات مشاهده شده در خصوصیات اندازه گیری شده ی این پژوهش ، در بازه ی زمانی آزمایش نشان ازاثر مثبت مواد استفاده شده دارد.

نویسندگان

هنا حویزاوی

دانش اموخته کارشناسی ارشد مهندسی علوم خاک، دانشگاه شاهد تهران

علیرضا جعفرنژادی

دانشیار بخش خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز. ایران