پهنه بندی کیفی آبهای زیرزمینی شهرستان پاسارگاد از نظر آبیاری با استفاده از روش های زمین آمار و طبقه بندی دانشگاه کالیفرنیا

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 630

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

WRM06_079

تاریخ نمایه سازی: 6 بهمن 1395

چکیده مقاله:

تغییر کیفیت آبهای زیرزمینی و شور شدن منابع آب، هم اکنون خطری بزرگ در راه توسعه ی کشور، به ویژه در اراضی خشک می باشد. در امور زراعی علاوه بر کمیت آب، کیفیت آب نیز نقش مهمی داشته و کیفیت نامناسب می تواند یکی از عوامل محدود کننده در این بخش باشد که علاوه بر مشکلات زراعی، مشکلاتی را برای خاک به وجود می آورد. روش های مختلفی برای طبقه بندی آبها از نظر آبیاری وجود دارد. بدین منظور، این پژوهش اقدام به پهنه بندی کیفی آب های زیرزمینی شهرستان پاسارگاد واقع در شمال استان فارس از نظر آبیاری با استفاده از طبقه بندی دانشگاه کالیفرنیا و روش های زمین آمار نموده است. نتایج استفاده از روش های مختلف زمین آمار، شامل روش کریجینگ معمولی و کریجینگ ساده، و روش های معین مانند عکس فاصله، تخمین گر موضعی، و تخمین گر عام نشان داد که روش کریجینگ ساده به عنوان روش نهایی در تهیه ی نقشه ی پهنه بندی بر اساس طبقه بندی دانشگاه کالیفرنیا (مقادیر EC و TDS و NO3) می باشد. بر این اساس، منابع آب های زیرزمینی شهرستان پاسارگاد از نظر هدایت الکتریکی، غلظت املاح محلول و نیترات، دارای مشکل حاد و شدید جهت مصارف آبیاری نمی باشند. پیشنهاد می گردد از روش های جدید و پیشرفته مانند زمین آمار، در پهنه بندی و مطالعه ی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی استفاده ی بیشتری گردد و نتایج منتج از آنها، مبنای برنامه ریزی و تصمیم گیری مدیران و عوامل اجرایی در عرصه های طبیعی قرار گیرد.

نویسندگان

سید مسعود سلیمان پور

استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

سعید محتشم نیا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

غلامرضا ساجدی

دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

مریم ذوالفقاری

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :