CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی اثر زمان های مختلف تنش حرارتی بر روی کیفیت گیاهچه های تولید شده در هنگام جوانه زنی در گیاه دارویی ریحان(Ocimum basilicum L.)

عنوان مقاله: بررسی اثر زمان های مختلف تنش حرارتی بر روی کیفیت گیاهچه های تولید شده در هنگام جوانه زنی در گیاه دارویی ریحان(Ocimum basilicum L.)
شناسه ملی مقاله: HERBAL01_593
منتشر شده در همایش ملی گیاهان دارویی در سال 1389
مشخصات نویسندگان مقاله:

کسری معروفی - دانشجوی کارشناسی زراعت و اصلاح نباتات باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
حسین علی آبادی فراهانی - دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان دارویی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
حسین حسن پور درویشی - دکتری تخصصی علوم و مهندسی آب (آبیاری و زه کشی) باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
حمید مظفری - دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان دارویی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس

خلاصه مقاله:
تنش های غیر زنده نظیر خشکی، شوری و تنش گرمایی از مهمترین عوامل کاهش میزان جوانه زنی بذور محسوب می گردند. اعمال تنش حرارتی قبل از جوانه زنی قادر است با ایجاد تغییراتی در غلظت و میزان هورمون های موثر بر جوانه زنی سبب ایجاد مقاومت به تنش گرمایی و کاهش اثرات نامطلوب این نوع تنش گردد. از طرفی گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) گیاهی یکساله از تیره نعناعیان است. برگ های آن به صورت متقابل بیضوی و نوک تیز با کناره های دندانه دار می باشد و در دو نوع سبز و بنفش وجود دارد. به منظور بررسی اثر زمان های مختلف تنش حرارتی بر روی کیفیت گیاهچه های تولید شده در هنگام جوانه زنی در گیاه دارویی ریحان در سال 1389 آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم زراعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس اجزا گردید . عامل مورد بررسی شامل زمان های مختلف تنش حرارتی (0، 10 و 20 دقیقه) از طریق قرار دادن بذور در آون با درجه حرارت 75 درجه سانتیگراد بود. شمارش بذور جوانه زده به مدت 8 روز انجام شد و نتایج نشان داد که در نهایت درصد بذور جوانه زده و سایر صفات اندازه گیری شده در تیمارهای مختلف حرارتی به طور معنی داری متفاوت از شاهد بود. بیشترین میزان بنیه گیاهچه، درصد جوانه زنی و وزن خشک گیاهچه به ترتیب با 0/01067 ، 97 درصد و 0/011 گرم از تنش حرارتی به مدت 20 دقیقه به دست آمدند. نتایج ابن بررسی نشان داد که اعمال محدود تنش حرارتی به بذر باعث افزایش درصد جوانه زنی و سبب بهبود کیفیت گیاهچه های تولید شده در گیاه دارویی ریحان گردید.

کلمات کلیدی:
تنش حرارتی، کیفیت گیاهچه، گیاه دارویی ریحان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/342143/