کنفرانسهای علمی یا زینتی؟

دوشنبه، 15 اسفند، 1384

سخنی از سیویلیکا:

از حدود شش ماه پیش که به صورت مداوم برگزاری کنفرانسهای تخصصی را پیگیری میکنیم، نکات و ایرادهای جالبی را در برگزاری کنفرانسها مشاهده کرده ایم که شاید جالب باشد به چند مورد از آنها توجه کنید:

1. تاخیر در برگزاری: کنفرانسهای زیادی پس از اعلام زمان برگزاری بنا به هر دلیلی به تعویق میافتند. برای مثال:

  • "همایش بین المللی مقاوم سازی لرزه ای" که قرار بود آبان ماه سال ۸۴ برگزار شود به اردیبهشت ۸۵ منتقل گردید.

  • "اولین کنفرانس ملی مدیریت بحران در شهرهای دارای بافت تاریخی" که قرار بود اسفند امسال برگزار شود به خرداد (یا اردیبهشت ۸۵) منتقل گردید.

  • "اولین کنفرانس بین المللی روشهای تحقیق در علوم و فنون مهندسی" فقط با اعلام اینکه نیاز به هماهنگی بیشتری دارد از ۱۸ اسفند ۸۴ به اردیبهشت ۸۵ (که هنوز هم زمان دقیق آن اعلام نگردیده است) منتقل شد.

2. لغو کنفرانسها: برخی کنفرانسها بدون دلیل و بدون ارائه کمترین توضیحی از سوی برگزار کنندگان  کلا لغو میشوند. برای مثال کنفرانسی در مورد مسائل حمل و نقل که قرار بود توسط شهرداری شهرتهران در آبان یا آذر امسال برگزار گردد، به صورت کامل لغو میشود. و یا وقتی همکاران سایت در مورد دومین کنفرانس سازه های فضاکار که طبق پوسترهای چاپ و ارسال شده قرار است در دانشگاه سهند برگزار گردد، به این دانشگاه مراجعه میکنند، کلا دانشگاه از وجود چنین کنفرانسی اظهار بی اطلاعی کرده و میگویند که کنفرانس لغو شده است!

 

3. جایگاه علمی کنفرانسها: نکته مهمی که در بسیار از همایشها با آن روبرو میشویم، جایگاه علمی و توجه به مسائل علمی در کنفرانس میباشد. شاید فراموش میکنیم که فلسفه برگزاری یک کنفرانس ارتقاء سطح علم و دانش تخصصی میباشد. چرا که توجه به مسائل جنبی باعث می شود تا در بسیاری از کنفرانسها مقالات ارائه شده از کوچکترین جایگاهی برخوردار نباشند. برای مثال در کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران در حوادث غیرمترقبه، با وجود حق ثبت نام بالایی که از افراد دریافت شده بود، اصولا هیچ مجموعه مقاله ای به شرکت کنندگان داده نشد. (توجه کنید که وقتی در یک کنفرانس فقط خلاصه مقالات ارائه شود از نظر حقوقی نویسنده حق دارد که همان مقاله را در یک کنفرانس دیگر عینا ارائه نماید، لذا امتیازی که به وی بخاطر درج خلاصه مقاله وی ارائه میگردد کمتر میباشد).

همین امروز ششمین کنفرانس علوم و فنون دریایی در شهر تهران برگزار گردید. در این کنفرانس که حدود 281 مقاله ارائه گردیده است، بیش از دو سوم مقالات فقط به صورت چکیده به شرکت کنندگان ارائه گردید. اما نکته بسیار جالب و مهم این بود که در بالای یکی از مقالات عنوان یک کنفرانس دیگر درج شده بود که نشان میداد در یک کنفرانس دیگر که دبیرخانه این کنفرانس بدون توجه به این که این مقاله در یک کنفرانس دیگر ارائه شده است، به آن اجازه ارائه داده است. (متن PDF این مقاله را دریافت کنید و به بالای صفحه توجه نمایید). این نکته نشان میدهد که هیچ داوری خاصی بر روی این مقالات انجام نگرفته است.

 

میخواهیم نظر شما همکاران و متخصصان را نیز بدانیم تا شاید راهکاری برای این مشکل پیدا کنیم. لذا خواهشمندیم به این صفحه رفته و از پایین صفحه ارسال نظر را انتخاب نمایید.