CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی زمین شیمی عناصر جزئی و کمیاب و شرایط تشکیل کانی های باریت و گالن در منطقه افسو (جنوب غرب تربت جام- شمال شرق ایران)

عنوان مقاله: بررسی زمین شیمی عناصر جزئی و کمیاب و شرایط تشکیل کانی های باریت و گالن در منطقه افسو (جنوب غرب تربت جام- شمال شرق ایران)
شناسه ملی مقاله: JR_IJCM-28-4_013
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد عظیمی - دانشگاه آزاد اسلامی
سعید سعادت - دانشگاه آزاد اسلامی
علیرضا مظلومی - دانشگاه پیام نور

خلاصه مقاله:
منطقه افسو در شمال شرق ایران واقع شده است. در این منطقه سنگ آهک و شیل به عنوان سنگ میزبان اصلی کانی­سازی همراه با سنگ­های آذرین از نوع مونزونیت و واحدهای آذرآواری رخنمون دارند. کانی سازی باریت و گالن بیشتر به صورت رگه و رگچه درون سنگ آهک و یا مرز شیل و سنگ آهک رخ داده است. گالن با رخ­های مثلثی شکل خمشی و باریت با ماکل­های فشارشی و چندریخت دیده می­شوند. بیشترین مقدار اکسید باریم ۴/۵۷ درصد، اکسید استرانسیوم ۸/۴ درصد، اکسید سرب ۳/۳ درصد، اکسید مس ۱/۲ درصد و اکسید روی ۱/۰ درصد در کانسنگ دربردارنده باریت و گالن گزارش شده است. تمرکز عناصر خاکی نادر در باریت و گالن با تمرکز این عناصر در سنگ­های منطقه متفاوت است. مجموع کل عناصر خاکی نادر در نمونه­های باریت منطقه مورد بررسی بسیار پایین و حدود ۱ تا ۸/۱ گرم در تن است که می­تواند نشانه تبلور از شاره­ای با فاصله بسیار از خاستگاه خود باشد. پایین بودن مقدار Al۲O۳ و بالا بودن مقدار Sr نیز نشانه­ای از خاستگاه شاره­های کانه­زایی نوع گرمابی دما پایین در این کانسار است. مقایسه الگوی پراکندگی این عناصر با الگوهای ارائه شده در سطح جهانی نشان می­دهد که بیشتر نمونه­ها در گستره باریت­های برآمده از شاره­های گرمابی با دمای پایین جای می­گیرند.

کلمات کلیدی:
Barite, galena, geochemistry, Rare Earth Elements, Afsoo., باریت؛ گالن؛ زمین شیمی؛ عناصر خاکی نادر؛ افسو.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1252710/