CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی پاسخ های مورفوفیزیولوژیک سه ژنوتیپ امیدبخش زنبق آلمانی (Iris germanica L.) تلقیح شده با قارچ مایکوریزا به تنش شوری

عنوان مقاله: بررسی پاسخ های مورفوفیزیولوژیک سه ژنوتیپ امیدبخش زنبق آلمانی (Iris germanica L.) تلقیح شده با قارچ مایکوریزا به تنش شوری
شناسه ملی مقاله: JR_ECOP-16-62_002
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

زهرا ضیایی - گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، اردکان، ایران
مریم دهستانی اردکانی - گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، اردکان، ایران و عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی و صنعتی، اردکان، ایران.
مصطفی شیرمردی - گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اردکان، اردکان، ایران و عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی و صنعتی، اردکان، ایران.
محمد حسین عظیمی - گروه ژنتیک و به نژادی، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، محلات، ایران.

خلاصه مقاله:
زنبق آلمانی (Iris germanica L.) یکی از با شکوه­ترین و محبوب­ترین گیاهان چندساله است که در فضای­سبز کشت می­شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تحمل به شوری سه ژنوتیپ امیدبخش زنبق آلمانی تلقیح شده با قارچ مایکوریزا صورت گرفت. تیمار­ها شامل چهار سطح شوری آب آبیاری (۱، ۴، ۸، ۱۲ دسی­زیمنس بر متر)، سه سطح قارچ مایکوریزا (صفر، ۱۵ و ۲۵ گرم­ در کیلوگرم) و سه ژنوتیپ امیدبخش زنبق (OPRC۱۲۲، OPRC۱۲۵، OPRCS۵۴) بودند. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال ۹۸-۱۳۹۷ در دانشگاه اردکان انجام شد. برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک اندازه­گیری شد. استفاده از ۲۵ گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا در شوری ۱۲ دسی­زیمنس بر متر در ژنوتیپ OPRC۱۲۲ ۷۷/۸۳ درصد و در ژنوتیپ OPRCS۵۴ ۳۸/۶۵ درصد طول ریشه را نسبت به شاهد افزایش داد. در ژنوتیپ OPRCS۵۴ در شوری ۸ دسی­زیمنس برمتر استفاده از ۲۵ گرم قارچ مایکوریزا ۸۳/۵۲ درصد نسبت وزن تر اندام هوایی به ریشه را افزایش داد. استفاده از ۱۵ و ۲۵ گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا در شوری ۱۲ دسی­زیمنس بر متر در ژنوتیپ  OPRC۱۲۲به­ترتیب جذب فسفر را ۳۴۱ و ۴۸۰ درصد نسبت به شاهد افزایش داد. استفاده از ۱۵ گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا در ژنوتیپ OPRC۱۲۵، ۳۲ درصد جذب سدیم را در شوری ۱۲ دسی­زیمنس بر متر کاهش داد. در ژنوتیپ OPRCS۵۴ نیز در همین شوری کاربرد ۱۵ و ۲۵ گرم در کیلوگرم قارچ مایکوریزا به­ترتیب ۵۱/۶۳ و ۲۴/۵۵ درصد جذب سدیم را نسبت به شاهد کاهش داد. به­طورکلی استفاده از قارچ مایکوریزا در هر سه ژنوتیپ در شوری ۸ دسی­زیمنس برمتر موجب تقلیل اثر شوری و افزایش عملکرد گیاه شد.

کلمات کلیدی:
خصوصیات رشدی, سدیم, عملکرد, فسفر, مورفولوژی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1265457/