CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پهنه بندی ریسک پذیری سیل با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره مبتنی بر استدلال شهودی دمپستر- شافر (مطالعه موردی: حوضه آبخیز نکارود)

عنوان مقاله: پهنه بندی ریسک پذیری سیل با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره مبتنی بر استدلال شهودی دمپستر- شافر (مطالعه موردی: حوضه آبخیز نکارود)
شناسه ملی مقاله: JR_JPHGR-50-1_011
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد کریمی فیروزجایی - دانشجوی دکتری گروه سنجش از دور و GIS، دانشگاه تهران
نجمه نیسانی سامانی - استادیار گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
سیل در میان سوانح طبیعی بیشترین خسارت را به بخشهای مختلف کشور وارد میکند و بهشدت در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی تاثیر میگذارد. حوضه آبخیز نکارود به دلیل خصوصیات خاص محیطی مستعد رخداد سیلهای متعدد و خطرناکی است. هدف از مطالعه حاضر پهنهبندی ریسکپذیری حوضه آبخیز نکارود ناشی از سیل با استفاده از روش تصمیمگیری چندمعیاره مبتنی بر استدلال شهودی است. برای برطرفکردن عدم قطعیت موجود در نظر کارشناسان متخصص در مورد درجه اهمیت معیارهای موثر در ریسکپذیری سیل، از تئوری استدلال شهودی و مدل دمپستر- شافر استفاده شده است. سپس، با بهرهگیری از روش تصمیمگیری چندمعیاره نقشه ریسکپذیری ناشی از سیل برای منطقه تهیه شده و در سطح زیرحوضه و کاربریهای اراضی منطقه تحلیل شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از بررسی طبقات مختلف ریسکپذیری، زیرحوضه پایاب نکا و سراب نکا به ترتیب بیشترین و کمترین مساحت مربوط به طبقه ریسک زیاد و خیلی زیاد را به خود اختصاص دادهاند. همچنین، برای کاربریهای جنگل انبوه، جنگل تنک، و مرتع نسبت مساحت طبقه ریسک کم و خیلی کم بیشتر از نسبت مساحت طبقه ریسک زیاد و خیلی زیاد است؛ ولی این نسبت برای کاربریهای ساختهشده، زراعی، و باغ و آبی برعکس است.

کلمات کلیدی:
استدلال شهودی, تصمیمگیری چندمعیاره, ریسکپذیری, سیل, نکارود

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1292402/