CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی آستانه فرسایش بادی در پوشش های اراضی مختلف و تاثیر خصوصیات خاک بر آن (مطالعه موردی: منطقه نیاتک سیستان)

عنوان مقاله: بررسی آستانه فرسایش بادی در پوشش های اراضی مختلف و تاثیر خصوصیات خاک بر آن (مطالعه موردی: منطقه نیاتک سیستان)
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-26-1_004
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

علیرضا نورافر - Water and soil faculty, University of Zabol
احمد پهلوانروی - Water and soil faculty, University of Zabol
محمد نهتانی - Water and soil faculty, University of Zabol
وحید راهداری - Hamoun international wetland research institute, university of Zabol

خلاصه مقاله:
یکی از مهم ترین فرایندهای طبیعی در مناطق خشک و نیمه خشک، فرسایش بادی است. دشت سیستان با اقلیم فرا خشک، یکی از مناطق بادخیز کشور بوده که با توجه به خصوصیات خاک منطقه، پدیده فرسایش بادی از شدت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با مقدار آستانه فرسایش بادی در پوشش های مختلف، در قسمتی از ناحیه مرکزی سیستان و در بازه زمانی اردیبهشت و مرداد ۱۳۹۷ انجام شد. به این منظور، با استفاده از نتایج مطالعات میدانی و طبقه بندی تصاویر ماهواره ای، نقشه پوشش اراضی منطقه در پنج طبقه تهیه شد. برای بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، در ۵۰ نقطه در عمق ۱۰ سانتی متری از خاک نمونه برداری و در هر محل آستانه فرسایش بادی، با استفاده از دستگاه تونل باد قابل حمل، تعیین شد. همچنین رابطه میان خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل بافت، رطوبت خاک، وزن مخصوص ظاهری، EC، SAR، ESP، Na+، k+، با میزان سرعت آستانه فرسایش بادی بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین سرعت آستانه در اراضی با کاربری کشاورزی، برابر ۸/۲ متر بر ثانیه و کمترین آن، در اراضی تپه ماسه ای برابر ۳/۸ متر بر ثانیه بود. مقدار سرعت آستانه فرسایش بادی، در اراضی مختلف در مجاورت نواحی ماسه ای، کمتر از میانگین آن پوشش است. همچنین، در منطقه مطالعه در سطح ۵ درصد از بین خصوصیات فیزیکی بیشترین اثر معنی دار را بافت خاک و از بین خصوصیات شیمیایی بیشترین تاثیر معنی دار را EC و SAR بر فرسایش-پذیری بادی خاک دارد.

کلمات کلیدی:
Land cover, Wind tunnel, Dust storm, Sand dunes, Soil fixation, پوشش اراضی, تونل باد, طوفان گرد و غبار, تپه های ماسه ای, تثبیت خاک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1472757/