CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی علفکش های مختلف جهت کنترل عروسک پشت پرده یکساله Physalis divaricata در مزارع چغندرقند Beta Vulgaris

عنوان مقاله: ارزیابی علفکش های مختلف جهت کنترل عروسک پشت پرده یکساله Physalis divaricata در مزارع چغندرقند Beta Vulgaris
شناسه ملی مقاله: JR_ARPP-11-4_008
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

ایران احمدخانی - گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
ایرج نصرتی - گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
پیمان ثابتی - بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

خلاصه مقاله:
پژوهش حاضر با هدف یافتن بهترین علفکش برای کنترل علف هرز عروسک پشت پرده در مزارع چغندرقند در سال ۱۳۹۷ در استان کرمانشاه انجام گرفت. علفکش­های مورد بررسی در بخش گلخانه­ای شامل لونترل، بتانال آ­ام، بتانال، پیرامین و بتانال پروگرس (دسمدیفام + فنمدیفام + اتوفوموزیت) بودند. غلظت­های مختلف از این علفکش­ها در مراحل رشدی چهار تا شش و شش تا هشت برگی عروسک پشت پرده در اختلاط با مواد افزودنی سولفات آمونیوم و سیتوگیت بکار رفتند. نتایج حاصل از پژوهش گلخانه­ای نشان داد که کاربرد علفکش­های لونترل، پیرامین و بتانال پروگرس بکار رفته همراه سولفات آمونیوم منجر به کنترل قابل قبول عروسک پشت پرده شد. بنابراین این علفکش­ها برای ارزیابی و تایید بیشتر در دو مزرعه واقع در ماهیدشت و اسلام آباد غرب از توابع استان کرمانشاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای مورد ارزیابی در بخش مزرعه­ای شامل کاربرد سه علفکش انتخاب شده از نتایج گلخانه­ای بکار رفته با سولفات آمونیوم در دو مرحله رشدی چهار تا شش و شش تا هشت برگی عروسک پشت پرده بودند. نتایج بخش مزرعه­ای نشان داد که کاربرد لونترل در مرحله رشد شش تا هشت برگی حدود ۲۵ درصد کارایی بیشتری در مقایسه با دو علفکش دیگر یعنی پیرامین و بتانال پروگرس در کنترل علف هرز عروسک پشت پرده داشتند. بر عکس این، عروسک پشت پرده در مرحله رشدی چهار تا شش برگی حساسیت بیشتری به علفکش پیرامین داشت و توان علفکشی آن بیشتر از دو علفکش دیگر بود. کاربرد سولفات آمونیوم در گلخانه تاثیر بیشتری از سیتوگیت بر افزایش کارایی علفکش­های مختلف در کنترل علف هرز داشت؛ بطوریکه با افزودن آن به علفکش­های پیرامین و لونترل مصرف شده به ترتیب در مراحل چهار تا شش و شش تا هشت برگی عروسک پشت پرده کنترل صددرصدی علف هرز را سبب شد. بر اساس نتایج این مطالعه، کاربرد پیرامین به میزان چهار کیلوگرم در هکتار در مرحله رشد چهار تا شش برگی و  لونترل به میزان ۷۵/۰ لیتر در هکتار در مراحل رشدی شش تا هشت برگی عروسک پشت پرده در تلفیق با سولفات آمونیوم (۲% درصد) بهترین گزینه­های مورد توصیه جهت کنترل این علف هرز در مزارع چغندرقند است. براساس نتایج حاصل از این مطالعه توصیه کاربردی و اجرایی برای کشاورزان این است که در صورت وجود عروسک پشت پرده در مراحل رشد اولیه از پیرامین استفاده کنند و در صورت افزایش میزان رشد بوته­های این علف هرز و بزرگ­تر بودن آن از لونترل استفاده کنند. همچنین در هر دو علفکش کاربرد سولفات آمونیوم به عنوان یک افزودنی موثر به محلول سمپاشی توصیه می­شود.

کلمات کلیدی:
بتانال پروگرس, دسمدیفام, فنمدیفام, کلریدازون, کلوپیرالید

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1615869/