CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تغییرات فصلی جمعیت و برنامه ی نمونه برداری دنباله ای با دقت ثابت شته ی سبز انار Aphis punicae (Homoptera: Aphididae) در شهرستان سیروان (استان ایلام)

عنوان مقاله: تغییرات فصلی جمعیت و برنامه ی نمونه برداری دنباله ای با دقت ثابت شته ی سبز انار Aphis punicae (Homoptera: Aphididae) در شهرستان سیروان (استان ایلام)
شناسه ملی مقاله: JR_ARPP-8-3_001
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

سعید یعقوبی - دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، اهواز، ایران
علی رجب پور - دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، اهواز، ایران
نوشین زندی - دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، اهواز، ایران

خلاصه مقاله:
چکیده شته سبز انار (Hom., Aphididae) Aphis punicae از آفات مهم انار در ایران می­باشد. در این مطالعه، تغییرات فصلی جمعیت این آفت در شهرستان سیروان استان ایلام مورد مطالعه قرار گرفت. برای این هدف، نمونه­برداری به صورت هر دو هفته یکبار از یک باغ آزمایشی به مساحت یک هکتار و در طول دو سال (۱۳۹۶-۱۳۹۵) صورت گرفت. همچنین از شاخص تایلور و ایواوو به منظور تعیین توزیع فضایی این شته روی درختچه­های انار استفاده شد. مدل گرین نیز برای تکوین یک برنامه­ی نمونه­برداری دنباله­ای با دقت ثابت برای تخمین تراکم جمعیت این آفت در درختچه­ی انار به کار برده شد. نتایج نشان داد که شته­ی سبز انار در استان ایلام و در طول بهار (اردیبهشت تا خرداد) روی درختچه­های انار فعال می­باشد. اوج جمعیت این شته در اوایل خرداد مشاهده شد. توزیع فضایی این آفت از نوع تجمعی بود. تعداد بهینه­ی نمونه­ی مورد نیاز براساس تراکم آفت از ۴۸۸ تا ۳۷۵ سرشاخه در سطح خطای ۱۰ درصد و از ۱۷۵ تا ۱۳۵ سرشاخه در سطح خطای ۲۵ درصد متفاوت بود.

کلمات کلیدی:
واژه­ های کلیدی: شته­ ی انار, نوسانات جمعیت, توزیع فضایی, نمونه­ برداری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1615889/