CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بازتاب تحولات سبک زندگی در معماری خانه های طبقات شغلی شرکت شهرهای نفتی ایران قبل از دهه پنجاه (نمونه موردی: شرکت شهر آبادان)

عنوان مقاله: بازتاب تحولات سبک زندگی در معماری خانه های طبقات شغلی شرکت شهرهای نفتی ایران قبل از دهه پنجاه (نمونه موردی: شرکت شهر آبادان)
شناسه ملی مقاله: JR_BAGH-20-118_002
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

گلزار یونسی - گروه معماری، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین ، ایران.
مریم ارمغان - گروه معماری، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین ،ایران.
محمدجواد ثقفی - گروه معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
چکیده بیان مسئله: به دنبال تاثیرپذیری فرهنگی ایرانیان از اروپا در دوره قاجار، نفوذ معماری و شهرسازی جدید نیز با حرکتی آرام صورت گرفت. ظهور صنعت نفت در خطه جنوبی ایران و حضور عوامل بیگانه که حامل این تغییرات بوده اند، این حرکت آرام را به حرکتی شتاب زده مبدل ساخت و منجر به ایجاد پدیده ای، به نام شرکت شهرها شد. در این شهرک ها، سبک زندگی جدید بر پایه تقسیم بندی طبقات شغلی و اجتماعی، بر مبنای جایگاه افراد در نظام تولید بود، که ظرف زندگی و کالبد معماری جدیدی را می طلبید. هدف پژوهش: این تحقیق با هدف به تصویر کشیدن تحولات سبک زندگی در این شرکت شهرها و تاثیرات آن بر معماری و شناسایی الگوی زندگی مدرن حاصله، که بعدها به بطن فرهنگ ما نفوذ کرد، انجام شده است. روش پژوهش: در راستای تحقیقی تفسیری- تاریخی، از بررسی های نرم افزاری به همراه تحلیل های کیفی بهره برده شده است. با استفاده از نرم افزار ای گراف، گراف های توجیهی حاصل از نرم افزار برای شناسایی کالبدی نمونه هایی از خانه های سه طبقه شغلی متفاوت در شرکت شهر آبادان، تحلیل شده و سپس برای شناسایی تحولات سبک زندگی، مجلات و بولتن های منتشرشده در خلال سال های ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۰ بررسی شده و با تحلیل های کیفی، تغییرات سبک زندگی، شناسایی و در نهایت، به روش تحلیل محتوایی-توصیفی و مقایسه ای مورد نتیجه گیری قرا ر گرفته است. نتیجه گیری: می توان گفت تغییرات در مولفه های مصرف، فراغت، فرهنگ و هویت بیشترین تحولات را در سبک زندگی ساکنین شرکت شهر نفتی آبادان ایجاد کرده است. ایجاد ساختارهای متفاوت در پلان خانه های طبقات شغلی، حذف حیاط های میانی، تغییرات فضایی آشپزخانه و در نهایت برون گرایی و ساختار کاملا متفاوت خانه های بنگلو در طبقه روسا، می تواند بازتاب این تغییرات به شمار آید.

کلمات کلیدی:
سبک زندگی, معماری طبقاتی, شرکت شهر نفتی, مسکن

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1626100/