CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تمایز آراء عرفانی امام خمینی(ره) در مقایسه با سنن صوفیان متقدم

عنوان مقاله: تمایز آراء عرفانی امام خمینی(ره) در مقایسه با سنن صوفیان متقدم
شناسه ملی مقاله: JR_ERFAN-9-35_006
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی فتح الهی - Associatee Professor of Departmant of Religions and Mysticism Khorramabad Branch, Islamic Azad University, Khorramabad, Iran
قاسم صحرایی - Associatee Professor of Departmant of Literature, Lorestan University, Iran

خلاصه مقاله:
در سخنان صوفیان و مکتوبات عرفانی آنان همواره پرهیز از امور دنیوی، ترغیب به جوع و انزوا­طلبی و گریز از سیاست و اجتماع از امور مستحسن به شمار آمده است. علی­رغم آشنایی امام خمینی با مبانی و فلسفه عرفان و امهات متون صوفیانه و تدریس کتب عرفانی، به نظر می­رسد که سلوک عرفانی ایشان متمایز از سنت­های عرفانی متقدمین و حتی گاه در تعارض با آن است.      این نوشتار با روش توصیفی و تحلیل محتوا نشان می­دهد که نگرش عرفانی امام خمینی، نه تنها به خمول و خلوت وی نیانجامید؛ بلکه با وام­ستانی از عرفان پویای شیعی و نظر بر سیره اهل­بیت(ع) و توکل مجدانه، نمود اجتماعی قابل ملاحظه­ای را از خود نشان داده است. ایشان، حول اصل شیعی-عرفانی «ولایت» و با کاربستی کردن نگرش عرفانی خویش، به خلاف سنت رایج عارفان متقدم، با جمع میان فرد و جامعه و فقه و عرفان، ضمن ایجاد پیوند بین ظاهر و باطن، با ایجاد نظام حاکمیتی، بر هم­گرایی دین و دنیا صحه گذاشتند.

کلمات کلیدی:
Keywords: Dynamic mysticism, early mystics, society-inclusive mysticism, Imam Khomeini and the Guardianship of the Islamic Jurist., آرای عرفانی, سنن صوفیانه, امام خمینی, فقاهت و ولایت.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1724736/