CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

فرایند های ماگمایی در ارتباط با تشکیل سنگ های آتشفشانی آندزیتی ائوسن کوه کلوت قندهاری (شمال غرب انارک، استان اصفهان)

عنوان مقاله: فرایند های ماگمایی در ارتباط با تشکیل سنگ های آتشفشانی آندزیتی ائوسن کوه کلوت قندهاری (شمال غرب انارک، استان اصفهان)
شناسه ملی مقاله: JR_IJCM-31-3_006
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

مرضیه غدیرپور - Department of Geology, University of Isfahahn, Isfahan, Iran
قدرت ترابی - Department of Geology, University of Isfahahn, Isfahan, Iran
مرجان قادری - Department of Geology, University of Isfahahn, Isfahan, Iran
فرشته بیات - Department of Geology, University of Isfahahn, Isfahan, Iran
نرگس شیردشت زاده - Department of Physics, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

خلاصه مقاله:
کوه کلوت قندهاری در حدود ۴۰ کیلومتری شمال غرب انارک (استان اصفهان) واقع است. این منطقه بخشی از ایران مرکزی است و در غرب قطعه یزد و نزدیک به افیولیت عشین و محل عبور گسل کویر بزرگ قرار دارد. در شمال غرب انارک، مجموعه افیولیتی عشین، با سنگ آهک های پالئوسن پوشانده شده و با سنگ های آتشفشانی ائوسن قطع گردیده است. سنگ های آتشفشانی ائوسن نیز با استوک گابرویی-دیوریتی ائوسن پسین قطع شده اند. سنگ های آتشفشانی ائوسن کوه کلوت قندهاری بیشتر از نوع آندزیت بوده که در نمونه دستی از خاکستری تیره تا روشن متغیر بوده و دارای بیگانه­سنگ های آمفیبولیت هستند. بافت های پورفیری، خال خال، جریانی، غربالی و گلومروپورفیری مهم ترین بافت ها هستند. درشت بلورهای سازنده این آندزیت ها شامل پلاژیوکلاز، آمفیبول و کلینوپیروکسن هستند و زمینه سنگ نیز از این کانی ها و نیز سانیدین، مگنتیت و آپاتیت تشکیل شده است. کانی های زئولیت،کلریت، اپیدوت، سریسیت، کائولینیت و کلسیت نیز کانی های ثانویه ناشی از دگرسانی هستند. نتایج تجزیه شیمی کانی ها نشان می دهد که پلاژیوکلازها از نوع آندزین تا لابرادوریت (مقدار آنورتیت ۱/۳۰ تا ۳/۵۲ درصد)، پتاسیم فلدسپارها از نوع سانیدین (مقدار ارتوکلاز ۶/۶۸ تا ۳/۷۱ درصد)، آمفیبول ها کلسیمی و از نوع پارگاسیت (با عدد منیزیم ۵۸/۰ تا ۷۱/۰) و کلینوپیروکسن ها از نوع دیوپسید (با عدد منیزیم ۹۱/۰ تا ۹۳/۰) هستند. داده های زمین شیمیایی سنگ کل عناصر اصلی نشان می دهد که این سنگ ها بیشتر از نوع آندزیت و تراکی آندزیت های آهکی قلیایی هستند. درنمودارهای سنگ های آتشفشانی ائوسن کوه کلوت قندهاری بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه، نمونه ها غنی از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و فقیر از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE؛ چون (Ti, Ta, Nb هستند که مشخصه ای از فعالیت ماگمایی در ارتباط با فرورانش است. داده های زمین­شیمیایی نشان می دهند که ماگمای اولیه سازنده سنگ های آتشفشانی ائوسن این منطقه از ذوب­بخشی با درجه متوسط یک اسپینل لرزولیت گوشته سنگ کره ای به دست آمده­اند. دلیل رخداد این فعالیت آتشفشانی نیز به احتمال بسیار فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس پیرامون خردقاره شرق- ایران مرکزی (پوسته اقیانوسی عشین و نایین) است. این سنگ ها از نظر محیط زمین­ساختی شبیه سنگ های موجود در قوس های آتشفشانی هستند.

کلمات کلیدی:
Eocene Volcanic rocks, Andesite, Calc-alkaline, Kuh-e-Kalut-e-Ghandehari, Anarak, Central Iran., سنگ های آتشفشانی ائوسن؛ آندزیت؛ آهکی قلیایی؛ کوه کلوت قندهاری؛ انارک؛ ایران مرکزی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1821976/