تاثیر پارامترهای توزیع اندازه ذرات و خاک دانه های ریز بر تخمین نقطه ای منحنی نگهداری آب خاک

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 235

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWSC-20-4_002

تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1400

چکیده مقاله:

به علت تغییرپذیری بالا و پیچیدگی خاک به دست آوردن ویژگیهای هیدرولیکی خاک به طور مستقیم مشکل، وقتگیر و پرهزینه است. در نتیجه لازم است با روشهای غیرمستقیم تخمین زده شوند. در این مطالعه ۷۴ نمونه خاک از استان گیلان تهیه و متغیرهای توزیع اندازه ذرات و خاکدانه های ریز، جرم مخصوص ظاهری و رطوبت در مکشهای ۲ ،۵ ،۳۳ ،۱۰۰ و ۱۵۰۰ کیلوپاسکال اندازه گیری گردید.
پارامترهای فرکتالی برای توزیع اندازه ذرات خاک و خاکدانه های ریز و پارامترهای توزیع اندازه ذرات مدل فردلاند و همکاران محاسبه و از آنها برای تخمین رطوبت در مکشهای موردنظر استفاده شد.
نتایج نشان داد استفاده از پارامترهای فرکتالی توزیع اندازه ذرات خاک موجب بهبود تخمین رطوبت نگردید. استفاده از پارامترهای فرکتالی توزیع اندازه خاکدانه های ریز موجب بهبود معنیدار تخمین رطوبت در مکشهای مختلف گردید و میزان ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE (را در مرحله
اعتبارسنجی تا ۵/۶ درصد بهبود بخشید. این نتیجه نشاندهنده تاثیر ساختمان خاک در نگهداری رطوبت میباشد. اما استفاده از پارامترهای توزیع اندازه ذرات مدل فردلاند و همکاران تاثیر بیشتری در تخمین رطوبت داشت و RMSE را در مرحله اعتبارسنجی تا ۲۷ درصد بهبود بخشید. بهترین تخمین در مکش ۵ کیلوپاسکال مشاهده شد که ضریب تعیین مرحله ایجاد ۳۶/۰ افزایش یافت.شاید علت آن تعداد  بیشتر پارامترهای مدل فردلاند و همکاران و شبیهسازی دقیقتر توزیع اندازه ذرات خاک باشد.
به طورکلی استفاده از پارامترهای مدلهای توزیع اندازه ذرات و خاکدانههای ریز موجب بهبود تخمین منحنی نگهداری آب خاک میگردد.

کلیدواژه ها: