نقد مقاله: جایگاه مطالعات آموزش پزشکی پژوهشگران ایرانی در بین تحقیقات آموزشی نمایه شده در پایگاه علمی وب آو ساینس

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJME-19-82_029

تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1401

چکیده مقاله:

مقاله ای تحت عنوان "جایگاه مطالعات آموزش پزشکی پژوهشگران ایرانی در بین تحقیقات آموزشی نمایه شده در پایگاه علمی وب آو ساینس" در مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی/ تیر ۱۳۹۸؛ ۱۹(۱۲): ۱۱۴ تا ۱۲۳ منتشر شده است. ضمن تشکر از زحمات نویسندگان محترم، ضروری دانستم که به توضیح چند نکته بپردازم. وقتی کلیدواژه ای مخصوصا یک کلیدواژه عام مثل Education را در Topic وب آو ساینس جستجو می کنیم، به طور هم ‍ زمان فیلدهای Title، Abstract، Author Keywords و Keywords Plus را جستجو می کند(۱). بنابراین اکثر رکوردهای بازیابی شده، نامرتبط خواهند بود. برای مثال به مقالات زیر توجه کنید: • Facial injuries in Iranian veterans during the Iraq-Iran war (۱۹۸۰-۸۸): differences from recent conflicts • Factors affecting bone mineral density in postmenopausal women • Factors Affecting Gender Differences in the Association between Health-Related Quality of Life and Metabolic Syndrome Components: Tehran Lipid and Glucose Study • Prevalence and risk factors for pica during pregnancy in Tehran, Iran   مقالات فوق به این دلیل بازیابی شده است که در چیکده آنها کلمه Education آمده است، در حالی که هیچ ربطی به Education ندارند. از آنجا که سطح Education یکی از متغیرهای زمینه ای اکثر پژوهش ها است، بنابراین چنین پژوهش هایی نیز بازیابی می شوند که کاملا نامرتبط هستند. به همین دلیل است که از بین نویسندگان پر تولید، حتی یک نفر هم پژوهشگر شناخته شده در آموزش پزشکی نیست و در مورد مجلات نیز هیچ مجله مرتبط با آموزش پزشکی در لیست ۱۰ مجله برتر نیست. این که چطور با جستجوی کلمه Education، مطالعات Medical Education بازیابی می شوند، دلیل قانع کننده ای ذکر نشده است. نویسندگان محترم، ظاهرا تفاوتی بین Education و Medical Education قائل نشده اند. در سراسر مقدمه مقاله، از آموزش پزشکی و پژوهش های مرتبط با آن سخن به میان آمده ولی وقتی به اهداف مطالعه می رسیم، دیگر حرفی از آموزش پزشکی زده نشده است و حوزه کلی آموزش مد نظر نویسندگان است. روش ها و نتایج کاملا درباره آموزش است ولی مجددا وقتی به بحث و نتیجه گیری می رسیم، بلافاصله ادبیات به آموزش پزشکی تغییر پیدا می کند. نکته دیگر عدم ذکر نمایه نامه های مورد جستجو است. Web of Science Core Collection شامل ۶ نمایه نامه استنادی(۲) زیر است: • Science Citation Index Expanded • Social Sciences Citation Index • Arts & Humanities Citation Index • Emerging Sources Citation Index • Book Citation Index • Conference Proceedings Citation Index   دانشگاه ها بر اساس نیازشان، تعدادی از آنها را مشترک می شوند. بنابراین در هنگام گزارش جستجو باید اشاره کنیم که کدام نمایه نامه ها را مورد جستجو قرار دادیم. در غیر این صورت جستجوی صورت گرفته، تکرارپذیر نخواهد بود. دلیل اعمال محدودیت زمانی هم مشخص نشده است. چرا از سال ۱۹۹۰؟ چرا قبل تر یا چرا بعدتر نه؟ در علم سنجی انتظار می رود فقط به تحلیل های ایجاد شده توسط پایگاه استنادی اکتفا نکنیم. به غیر از شکل شماره ۱ که توسط نرم افزار Vosviewer ترسیم شده است، بقیه داده های نتایج از قسمت Analyze Results وب آو ساینس که به صورت اتوماتیک ایجاد می شوند، برداشته شده است (جداول شماره ۲، ۳، ۴ و ۵). امید است این توضیحات در مطالعات بعدی مورد توجه پژوهشگران محترم قرار بگیرد.

نویسندگان

رسول معصومی

Tehran University of Medical Sciences

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :