ارزیابی استراتژی های مدیریت پایدار آب زیرزمینی برای سازگاری با تغییرات اقلیمی: مقایسه رویکردهای بهره-برداری تلفیقی سیکلی و غیرسیکلی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 198

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-16-4_010

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

تغییر اقلیم و اثر آن بر خشک سالی ها موجب استفاده بیش ازحد از منابع آب زیرزمینی شده و پایداری این منابع را به خطر انداخته است. مطالعات تغییر اقلیم نشان می دهد که در سال های اخیر، جهت گیری محورهای مطالعاتی این مبحث از صرف "ارزیابی اثرات" به "سازگاری" گرایش قابل توجهی داشته است. ازاین رو ارائه راهکارهای مناسب جهت افزایش سازگاری سیستم های بهره برداری تلفیقی منابع آب سطحی و زیرزمینی در مقابل اثرات نامطلوب این پدیده حائز اهمیت شده است. در مطالعه حاضر، با در نظر گرفتن سناریوهای تغییر اقلیم، سازگاری سیستم های بهره برداری تلفیقی منابع آب تحت دو رویکرد سیکلی و غیر سیکلی باهدف افزایش پایداری آب های زیرزمینی ضمن کاهش هزینه ها و کمبود آبی مقایسه گشته اند. در این راستا به منظور شبیه سازی تغییرات اقلیم حوضه آبریز ابهر رود، متغیرهای بارش و دما از نتایج سه مدل گردش کلی جو تحت سناریوهای انتشار گازهای گلخانه ای RCP۲.۶ و RCP۸.۵ در دوره ۲۰۳۱-۲۰۲۱ استخراج شده و ریزمقیاس سازی مکانی داده های موجود با استفاده از الگوریتم M۵ درخت تصمیم صورت پذیرفته است. در گام بعدی برای پیش بینی مقادیر رواناب از مدل ترکیبی Wavelet-M۵ جهت مدل سازی بارش-رواناب و همچنین از روش Kharrufa جهت محاسبه میزان تبخیر در فصول آینده استفاده شده است تا این مقادیر در گام بعدی به عنوان ورودی در اختیار مدل های بهینه سازی چندهدفه سیکلی و غیر سیکلی قرار داده شوند. نتایج نشان می دهند که اتخاذ رویکرد سیکلی به جای رویکرد رایج غیر سیکلی به طور قابل توجهی سازگاری سیستم های بهره برداری تلفیقی منابع آب را افزایش می دهد. به گونه ای که در رویکرد سیکلی حدود ۱۸ درصد پایداری منابع آب زیرزمینی بیشتر از رویکرد غیر سیکلی تضمین می گردد.

کلیدواژه ها:

تغییر اقلیم ، سازگاری ، پایداری منابع آب زیرزمینی ، رویکردهای سیکلی و غیر سیکلی

نویسندگان

ساناز مقیم

دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران

مینا خسروی

دانشگاه علم و صنعت ایران

امیر مولاجو

گروه مهندسی آب؛ دانشکده مهندسی عمران؛ دانشگاه علم و صنعت ایران

عباس افشار

دانشگاه علم و صنعت

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :