شبیه‎سازی عملکرد و زیست‎توده کینوا تحت مدیریت‎های مختلف زراعی با استفاده از مدل AquaCrop

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 57

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CSR-5-2_008

تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1402

چکیده مقاله:

در این پژوهش با توجه به‎هزینه‎بر بودن آزمایش‎های مزرعه‎ای، از مدل AquaCrop برای شبیه‎سازی اثر عواملی نظیر روش کاشت، زمان کاشت و رقم مورد استفاده بر عملکرد و زیست‎توده کینوا استفاده شد. به‎منظور ارزیابی این مدل گیاهی، طرح تحقیقاتی در سال‎های زراعی ۹۸-۱۳۹۷ و ۹۹-۱۳۹۸، در اهواز اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اصلی در چهار زمان (T۱: ۳۰ مهر، T۲: ۱۰ آبان، T۳: ۲۰ آبان و T۴: ۳۰ آبان)، فاکتور فرعی روش کاشت به دو صورت (R۱: نشاکاری و R۲: مستقیم) و فاکتور فرعی فرعی ارقام (C۱: گیزا، C۲: کیو۲۶ و C۳: تیتیکاکا) بود. خطای مدل AquaCrop برای شبیه‎سازی عملکرد کینوا در تاریخ‎های T۱، T۲، T۳ و T۴ به‎ترتیب ۲۲۱/۹، ۱۶۱/۸، ۱۰۳/۸ و ۱۰۱/۸ کیلوگرم بر هکتار بود. خطای شبیه‎سازی این مدل برای شبیه‎سازی زیست‎توده در تاریخ‎های اشاره شده به‎ترتیب ۶۸۹/۱، ۶۶۲/۹، ۶۳۳/۴ و ۶۳۳/۸ کیلوگرم بر هکتار بود. خطای مدل AquaCrop برای شبیه‎سازی عملکرد و زیست‎توده در کشت مستقیم به‎ترتیب ۷۸/۵ و ۳۵/۰ درصد بود. کمترین خطای شبیه‎سازی عملکرد و زیست‎توده در رقم تیتیکاکا مشاهده‎شد. خطای شبیه‎سازی عملکرد رقم کیو۲۶ و زیست‎توده گیزا بیشتر از سایر ارقام بود. با این وجود اختلاف خطا در شبیه‎سازی عملکرد و زیست‎توده‎ رقم‎های مختلف حداکثر ۱۷/۵ و ۵/۳ درصد به‎دست آمد که قابل چشم‎پوشی است. در حالت کلی، کارایی مدل AquaCrop مطلوب (EF>۰.۹۰ و d>۰.۹۰) و دقت آن عالی (NRMSE<۰.۱) تعیین شد. براساس نتایج، کاربرد این مدل گیاهی برای شبیه‎سازی کینوا پیشنهاد می‎شود گرچه خطای آن برای کشت مستقیم در اواسط و انتهای آبان کمتر از سایر شرایط است.

نویسندگان

مهرنوش گلابی

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

شهرام لک

گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

عبدالعلی گیلانی

بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

مجتبی علوی فاضل

گروه زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

اصلان اگدرنژاد

گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmadee, M., Khashei Siuki, A. and Sayyari, M H. ۲۰۱۵. ...
  • Jacobsen, S.E., Monteros, C., Christiansen, J.L., Bravo, L.A., Corcuera, L.J., ...
  • نمایش کامل مراجع