بررسی اثربخشی آموزش مقابله با باورهای غیر منطقی در بهبود باورداشت های فردی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,080

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

CISEDUCATION01_029

تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1392

چکیده مقاله:

نظریه های اخیر در حوزه روان شناسی و روان درمانی شناخت را عاملی مهم و تأثیرگذار در رفتار، احساسات وعواطف می دانند. براساس این نظریه ها، سلامت روانی، قدرت سازگاری، احساس رضایتمندی و یا نارضایتی از زندگی و ... تاحد زیادی از چگونگی تفکر و ادراک فرد از خود، دیگران و رویدادهای زندگی متأثر می باشد. بنابراین بسیاری از رویکردهای درمانی معاصر در درمان مشکلات روان شناختی افراد، زوج ها و خانواده ها با این فرض که علت اصلی ایجاد اختلال ، ادراکتحریف شده و تفکر غیر منطقی است؛ محور فعالیت های درمانی خودشان را اصلاح و تفکر قرار می دهنددرمان عقلانی – عاطفیRET) نیز یکی از رویکردهای درمانی است که بر این اساس دارای فرضیه های خاص درباره مشکلات روان شناختی و نیز مجموعه تکنیک هایی برای سنجش و درمان این مشکلات می باشد (پل هاک درمان عقلانی – عاطفیRET)در زمینه ماهیت انسان بر این تأکید دارد که انسان موجودی است که بطور بالقوه هم ظرفیت تفکر منطقی را داراست و هم می تواند به گونه ای غیرمنطقی بیندیشد و ممکن است تحت تأثیر تجارب و محیط خانوادگی، اجتماعی و تربیتی اش به یکی از این دو شیوه گرایش پیدا کند (نقل از همان منبع، 1381 ، ص 123 ). تحقیقات زیادی نشانداده اند که تفکر بر عواطف اثر می گذارد و عواطف نیز در چگونگی اندیشیدن و پردازش محرک ها تأثیر می گذارد. با توجه بهروابط متقابل بین شناخت و عواطف، رویکردRETبر این باور قرار دارد که احساسات شادمانی و رضامندی و عزت نفس نتیجه تفکر منطقی و احساسات نارضامندی ، اضطراب و افسردگی تحت تأثیر تفکر غیرمنطقی هستند (الیس ، 1382 ، ص 64 ). ازسویی در این دیدگاه عنوان می شود که انسان حایز توانایی اندیشیدن روی محتوا و فرآیند تفکر خود می باشد یعنی همانطور که انسان می تواند به مشاهده اشیاء و افراد بپردازد در سطح رشد یافته تر می تواند درباره تفکر خود بیاندیشد. این دو ویژگی علاوه بر مسئول شناختن فرد در برابر اعمال و احساسات خود، اساس فرآیند، تشخیص و درمان رویکردRET را تشکیل می دهد. از آنجایی که افراد به یکی از دو شیوه تفکر منطقی و غیرمنطقی گرایش دارند و تفکر نیز با عواطف و رفتار در تعاملاست و از دیگر سو انسان با توانایی ذاتی اندیشیدن روی تفکر خود، این ظرفیت را دارد که به اصلاح به تفکر نامناسب خود پرداخته و خویش را از مضرات اضطراب ها و ناراحتی های روانی رها سازد، لذا اصلاح تفکر غیر منطقی مستلزم شناخت باورهای غیر منطقی است که ما را در مقابله با آن ها یاری کند

نویسندگان

حمزه سلمانپور

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی نقده

تورج هاشمی

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه تبریز

ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • الیس، آلبرت (1380) زندگی عاقلانه، ترجمه فیروز بخت، مهرداد، تهران: ...
  • الیس، آلبرت (1382)، احساس بهتر شدن بهتر ماندن، ترجمه فیروز ...
  • الیس، آلبرت (1382)، هیچ چیز نمی تواند ناراحتم کند آره ...
  • پل هاک (1381)، موفقیت در تربیت فرزندان با رویکرد عقلانی- ...
  • ترشیزی، جواد (1376)، بررسی رابطه باورهای غیرمنطقی و اضطراب پایه ...
  • تقی پور، منوچهر (1382)، بررسی و مقایسه باورهای غیرمنطقی در ...
  • شارف. اس. ریچارد (1381)، نظریه های روان درمانی و مشاوره، ...
  • شفیع آبادی، عبدالله و ناصری، غلامرضا (1370)، نظریه های روان ...
  • قاسمی، کامران (1372، بررسی رابطه تفکر باافسردگی در بین دانش ...
  • Ellis, A, (1990). Rational _ irrational beliefs in counseling psychology, ...
  • Ellis, A. (1994). Reason and Emotion in psychotherapy, NY: Birch ...
  • Sapp, M. (1996). Irrational beliefs that can lead o academic ...
  • Sharf, S. R, (1996). Theories of psychotherapy & counseling, Brooks/Cole ...
  • نمایش کامل مراجع