بررسی عوامل موثر بر مشارکت جوامع روستایی و عشایری در مدیریت پایدار منابع طبیعی: مطالعه موردی جنگل های پسته وحشی و بادام وحشی شهرستان بافت

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 56

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JZPM-13-49_013

تاریخ نمایه سازی: 18 بهمن 1402

چکیده مقاله:

در استان کویری کرمان پوشش جنگلی شهرستان بافت از اهمیت بالایی برخوردار است و عمده جنگل ها این شهرستان را جنگل های پسته وحشی و بادام وحشی تشکیل می دهند. در طی دو دهه اخیر مناطق جنگلی شهرستان بافت به علت به هم زدن چرخه طبیعت و عدم آگاهی جوامع از اهمیت جنگل ها، با بحران و چالش تخریب روبه رو شده است. از این رو، تدوین برنامه ریزی مناسب برای جلوگیری از تخریب بیشتر و مدیریت جامع به منظور، حفظ و احیاء این جنگل ها ضروری است. بنابراین، تحقیق حاضر با اهدف بررسی عوامل موثر بر مشارکت محلی جامعه جنگل نشینان روستایی و عشایری و بررسی تمایل به تغییر ساختار مدیریتی از مدیریت دولتی به مدیریت محلی برای حفاظت و جلوگیری از تخریب جنگل ها شهرستان بافت با استفاده از مدل رگرسیون لاجیت(Logit) پرداخته است. ما روستاها و سکونت گاه های عشایری را به عنوان یک مطالعه موردی مورد مطالعه قرار دادیم و برای داده های مورد نیاز تحقیق ۱۹۷ پرسشنامه با استفاده از طیف لیکرت طراحی شد و در تابستان و پاییز ۱۳۹۸ به صورت تصادفی در بین اهالی مناطق روستایی و عشایری که در حوضه جنگل ها زندگی می کردند، توزیع و جمع آوری شد. برای برآورد مدل و تجزیه و تحلیل داده ها کمی و کیفی از نرم افزارهای Stata۱۵ و N Logit ۵ استفاده شد. نتایج آماری نشان داد، آقایان با مشارکت ۷۲ درصدی نسبت به مشارکت ۲۸ درصدی بانوان از تمایل بیش تری به مشارکت در حفاظت از جنگل ها دارند. یافته های مدل رگرسیون لاجیت نشان داد، متغیرهای اقتصادی - اجتماعی، متغیرهای تهدیدات درونی اکوسیستم و متغیر انجمن جنگل داری تاثیر معنا داری در سطوح ۱%، ۵% و ۱۰% بر مدل مشارکت جهت حفاظت و جلوگیری از تخریب جنگل ها دارند. همچنین، شبیه سازی(simulation) مدل روی سه متغیر سن، تحصیلات و درآمد، خروجی مدل لاجیت را تایید کرد. با توجه به یافته تحقیق، به سیاست گزاران منطقه ای توصیه می شود در مناطق جنگلی پیرامون روستاها و سکونتگاه های عشایری جهت حفاظت و جلوگیری از تخریب جنگل ها انجمن های جنگل داری با مشارکت جوامع محلی تشکیل شود. همچنین، با تغییر نوع مالکیت جنگل ها از دولت به جامعه محلی می توان جنگل ها را در مقابل هر گونه تهدید یا بحران حفاظت کرد.

نویسندگان

شجاع موسی پور سیاه جل

دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکده اقتصاد، زاهدان، ایران.

محمود هاشمی تبار

استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان،دانشکده اقتصاد، زاهدان، ایران.

مهدی صفدری

دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکده اقتصاد، زاهدان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Apipoonyanon, C., Kuwornu, J. K. M., Sazabo, S and Shrestha, ...
  • Agrawal, A. and Gupta, K, (۲۰۰۵): Decentralization and participation: the ...
  • Carreira, V, Machado, J. R. & Vasconcelos, L. (۲۰۱۶): Citizens ...
  • Dolisca, F, Carter, D. R, McDaniel, J. M, Shannon, D. ...
  • Glasmeier, A. K, & Farrigan, T. (۲۰۰۵): Understanding community forestry: ...
  • Menegaki, A.N, Hanley, N. and Tsagarakis, K.P. (۲۰۰۷): The social ...
  • Maskey, V., Gebremedhin, T. G. and Dalton, T. J, (۲۰۰۶): ...
  • Poffenberger, M. and Betsy, M. (۱۹۹۶): Village voices, forest choices: ...
  • Rist, L, Shackleton, C, Gadamus, L, Chapin, F. S, Gowda, ...
  • Youn, Y. C., Choi, J., de Jong, W., Liu, J., ...
  • Yaghobi Farani, A., karimi, s. and Parmozeh, F. (۲۰۱۷): Factors ...
  • نمایش کامل مراجع