تاثیر پی اچ و نور بر کارایی محلول پاشش نگهداری شده فلوآزیفوپ-پی-بوتیل، هالوکسیفوپ-آر-متیل و ستوکسیدیم علیه جودره (Hordeum spontaneum K. Koch)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 37

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPP-37-4_006

تاریخ نمایه سازی: 7 اسفند 1402

چکیده مقاله:

گاهی اوقات لازم است محلول پاشش آماده شده خواسته یا ناخواسته باید برای مدت زمانی، حتی چندین روز، در مخزن نگهداری شود. نگهداری محلول پاشش علف­کش­های بازدارنده آنزیم استیل کوآنزیم آ کربوکسیلاز نه تنها کاهش کارایی آنها به دلیل آب­کافت می­شود، بلکه ترکیبات حاصل از آب­کافت آنها سمیت بسیار بیشتری در مقایسه با خود علف­کش­ها بر موجودات غیرهدف در محیط زیست دارند. آزمایش حاضر با دو هدف ۱) بررسی تاثیر مدت زمان نگهداری محلول پاشش هالوکسیفوپ-آر-متیل، فلوآزیفوپ-پی-بوتیل و ستوکسیدیم بر کارایی آنها در کنترل علف­هرز جودره و ۲) بررسی تاثیر دو عامل پی­اچ آب سمپاشی و نور بر رابطه فوق اجرا گردید. پژوهش حاضر در سه آزمایش مستقل انجام گرفت که در هر کدام یکی از علف­کش­های مذکور بررسی شد. طرح آزمایشی برای هر آزمایش (هر علف­کش) به صورت فاکتوریل (۶ × ۲ × ۹) در قالب طرح کاملا تصادفی در ۴ تکرار بود. اولین فاکتور شامل ۶ سطح از مقدار علف­کش (صفر، ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ درصد مقدار توصیه شده روی برچسب)، دومین فاکتور شامل ۲ سطح از مقدار پی­اچ آب سمپاشی (۵ و ۸) و سومین فاکتور شامل ۹ سطح از مدت زمان و شرایط نگهداری (صفر، ۲۴، ۴۸، ۹۶ و ۱۹۲ ساعت نگهداری تحت شرایط تاریکی، ۱۲+۱۲، ۲۴+۲۴، ۴۸+۴۸ و ۹۶+۹۶ ساعت نگهداری تحت شرایط تاریکی و روشنایی طبیعی) بودند. مقادیر ED۵۰ (مقدار علف کش لازم برای کنترل ۵۰ درصدی) برای هالوکسیفوپ-آر-متیل و فلوآزیفوپ-پی-بوتیل تحت تاثیر پی­اچ آب سمپاشی قرار نگرفت. در حالی که با کاهش پی­اچ آب سمپاشی از ۸ به ۵، مقدار پارامتر  ED۵۰برای ستوکسیدیم به طور معنی­داری از ۶۴/۱۳۶ به ۳۵/۱۱۳ گرم ماده موثره در هکتار کاهش یافت که نشان دهنده آن است که کاهش پی­اچ آب می­تواند باعث بهبود کارایی ستوکسیدیم در کنترل جودره شود. در تیمار شاهد (تهیه محلول پاشش در همان روز سمپاشی با آبی دارای پی­اچ ۸)، مقدار هالوکسیفوپ-آر-متیل، فلوآزیفوپ-پی-بوتیل و ستوکسیدیم لازم برای کاهش ۵۰ درصدی وزن خشک جودره به ترتیب برابر ۶۰/۳۴، ۶۴/۸۰ و ۶۴/۱۳۶ گرم ماده موثره در هکتار بدست آمد. در هر وضعیتی (از نظر پی­اچ و نور)، با افزایش مدت زمان نگهداری محلول پاشش علف­کش­ها، مقادیر پتانسیل نسبی آنها به طور پیوسته کاهش یافت که حاکی از کاهش کارایی علف­کشی آنهاست. ستوکسیدیم حساسیت بسیار شدیدی به نگهداری محلول پاشش نشان داشت؛ به طوری که امکان نگهداری محلول پاشش ستوکسیدیم بدون افت کارایی آن، حتی به مدت یک روز و حتی با تغییر در پی­اچ و حذف نور میسر نشد. در حالی که با کاهش پی­اچ و نگهداری محلول پاشش هالوکسیفوپ-آر-متیل و فلوآزیفوپ-پی-بوتیل در شرایط تاریکی، می­توان از افت کارایی آنها تا دو روز جلوگیری کرد.

نویسندگان

شهرام طاهری

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

اکبر علی وردی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

گودرز احمدوند

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abd-Alrahman, S.H., Kotb, G.A.M., Farag, A.A.Gh., & Elhalwagy, M.E.A. (۲۰۱۴). ...
  • Cai, X., Liu, W., Jin, M., & Lin, K. (۲۰۰۷). ...
  • Eure, P.M., Jordan, D.L., & York, A.C. (۲۰۱۳). Efficacy of ...
  • Jing, X., Yao, G., Liu, D., Liu, M., Wang, P., ...
  • Ritz, C., Baty, F., Streibig, J.C., & Gerhard, D. (۲۰۱۵). ...
  • Xue, R.D., Qualls, W.A., Zhong, H., & Brock, C.L. (۲۰۰۸). ...
  • نمایش کامل مراجع