چگونگی طراحی و ساخت صفحه میزان عنکبوت در اسطرلاب

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,211

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NOJOOM02_049

تاریخ نمایه سازی: 22 بهمن 1388

چکیده مقاله:

اسطرلاب رایج ترین ابزار نجومی از هزاران سال قبل بوده است. این ابزار از چند دستگاه مختصات کروی تشکیل شده است. مختصات سمتی- ارتفاعی ، مختصات استوایی و مختصات دایره البروجی مهم ترین دستگاه های ختصات به کار رفته در اسطرلاب است. این دستگاه های مختصات نسبت به یکدیگر می توانند حرکت کنند. اگر یک پارامتر را از یک دستگاه مختصات داشته باشیم. دیگر پارامترها را در هر یک از دستگاه های مختصات می توانیم پیدا کنیم. صفحه عنکبوت در اسطرلاب بر اساس مختصات استوایی طراحی می شود. و صفحه های عرض جغرافیایی بر اساس مختصات سمتی- ارتفاعی طراحی می شود. صفحه میزان عنکبوت صفحه ای است، که شبکه ای از خطوط سیستم مختصات دایره البروجی برروی آن به صورت تصویر استریوگراف رسم می شود . همچنین موقعیت برجهای دوازده گانه را برروی آن مشخص می نمایند. سپس شبکیه یا صفحه عنکبوتی اسطرلاب برروی صفحه میزان عنکبوت منطبق می گردد. سپس شظیه هر ستاره را با مختصات دایره البروجی آن مقایسه می کنند. و در صورت نیاز با وارد کردن ضربه به نوک شظیه تصحیح انجام می گیرد. در این مقاله نمونه های موجود مقایسه شده است. محاسبه و طراحی این قطعه از اسطرلاب توضیح داده شده است. همچنین کاربرد آن را شرح داده ام.

نویسندگان

اسداله صفایی

از رصدخانه دانشگاه کاشان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ا- بناهای تقویمی و نجومی ایران مرادی غیاث آبادی ...
  • یا- رساله بیست باب در معرفت اسطرلاب نصیرالدین طوسی ...
  • - استیعاب الوجوه الممکنه فی صناعته الاسطرلاب ابوریحان بیرونی ...
  • -التفیم لاوائل صناعته التنجیم الدین همایی ...
  • - اسطرلاب یا شمارشگر نجوم نوشته : سرفراز غزنی ...
  • آ- تحفه حاتمی _ هفتاد باب (در اسطرلاب) تقی عدالتی ...
  • - هدایت طلاب به دانش اسطرلاب دکتر ابوالفضل نبئی ...
  • نمایش کامل مراجع