بررسی میزان غلظت سزیم-137 در تعدادی از سری خاک های اراضی کرج و اشتهارد

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,164

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_201

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

رادیونوکلید سزیم-137 بصورت مصنوعی و در طی فرآیندهای هسته ای وارد محیط زیست شده و موجب آلودگی آن می گردد. جذب ایزوتوپهای رادیواکتیو توسط خاک، تأثیر زیادی بر جابجایی و انتقال این عناصر در خاک و کاهش ورود آنها به سفره های آب زیرزمینی داشته و در نتیجه خطر وارد شدن این عناصر به چرخه غذایی را به تأخیر می اندازد. از آنجائیکه ترکیبات سزیم تمایل زیادی برای چسبیدن به ذرات خاک دارند، در لایه سطحی باقی مانده و کمتر وارد آبهای زیرزمینی می شوند، لذا درک خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، کانی شناسی و نوع کانی های خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. در این مطالعه میزان غلظت سزیم-137 در 8 سری غالب خاک در دو منطقه اشتهارد و کرج بررسی شد. نمونه برداری با توجه به نقشه های خاکشناسی از عمق0-25 سانتی متری صورت گرفت. اندازه گیری خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و کانی شناسی برروی تمامی نمونه ها انجام شد. نتایج کانی شناسی رس نشان داد که به ترتیب کانی های ایلایت، ورمی کولایت، مونت موریلونیت، کلرایت و کائولینایت در این منطقه وجود دارند. کانی رسی به دلیل دارا بودن شبکه بلوری، یونهای سزیم را در لایه ها به شدت نگه داشته در نتیجه انتقال آنها را به طبقات پائین تر خاک محدود می کند. نتایج بدست آمده حاکی از حضور غالب کانی ایلایت در اکثر خاکهای این مناطق می باشد که با توجه به میزان بسیار ناچیز سزیم-137 در این خاکها، جذب سزیم بیشتر تحت تأثیر نوع کانی های خاک های منطقه بوده و تحت تأثیر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک های مورد مطالعه قرار نگرفته در نتیجه ماهیت کانی شناسی بیش از سایر خصوصیات بر جذب این رادیونوکلید در خاک مؤثر می باشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

رایحه میرخانی

پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای-

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اوستان، شاهین. (1383). شیمی خاک "با نگرش زیست محیطی". تالیف: ...
  • Bangash, M. A. (1991). Adsorption of fission products and other ...
  • Francis, C.W., and F.S. Brinkley. (1976). Preferential adsorption of 137Cs ...
  • Kunze, G. W., and Dixon, J. B. (1986). Pretreatment for ...
  • Sawhney, B. L. (1966). Kinetics of Cs sorption by clay ...
  • Staunton, S., Roubaud, M. 1997. Adsorption of Cs-137 _ mo ...
  • Uchida S., Tagami K., Hirai I, Komamura M 2003. Transfer ...
  • نمایش کامل مراجع