بررسی ارتباط بارش و بیماری سالک در جنوب شرقی اصفهان

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,066

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCEH16_407

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1392

چکیده مقاله:

بیماری سالک یا لیشمانیوز جلدی یک بیماری انگلی است که بوسیله نیش پشه خاکی ماده به انسان منتقل میشود. در این مقاله رابطه آن با بارش مورد بررسی قرار گیرد تا شاید بتوان راه حل هایی برای کاهش اثرات زیانبار مختلف این بیماری در برنامه ریزی محیطی ارائه کرد. جنوب شرقی اصفهان یکی از کانون های بروز بیماری سالک در استان اصفهان می باشد و از طرف یک بروز بی سابقه در سال 1388 شاهد هستیم، که علت بروز آن هنوز برای کارشناسان نامعلوم می باشد. بنابراین با توجه به اهمیت عوامل محیطی بر ایجاد بیماری، به بررسی بارش و تاثیر آن در ایجاد بیماری سالک پرداخته شد. مواد و روش : ابتدا داده های بارش و سالک شهرهای ورزنه، سگزی، اژیه و کوهپایه به صورت ماهانه در مقطع زمانی 1379-1388 جمع آوری گردید. در مرحله بعد ماه هایی که بیشترین بروز بیماری سالک را داشته ایم را ملاک قرار داده و ارتباط بارش و تعداد بروز بیماری سالک در این ماه ها مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی رابطه بین بارش و تعداد بروز بیماری سالک از همبستگی پیرسون بهره برده شد. از داده های واقعی و نرمال به عنوان داده های ورودی برای بررسی رابطه بین متغییرهای مورد بررسی استفاده شده است. در نهایت به تحلیل رابطه بین متغییرهای مورد بررسی پرداخته شد. بحث : نتایج بررسی رابطه بین بارش و تعداد سالک با استفاده از داده های واقعی در شهر ورزنه، نشان می دهد که هیچ ارتباط معناداری بین متغییرها وجود ندارد، ولی نتایج بررسی رابطه با استفاده از داده های نرمال شده از ارتباط معنادار مستقیم و ضعیف(0.2) در سطح اطمینان 99 و 95 درصد حکایت می کند. بررسی رابطه بین بارش و تعداد سالک با استفاده از داده های واقعی در شهر اژیه از ارتباط معکوس ضعیف(0.2-) و معنادار در سطح 95 درصد نشان می دهد. این در حالی است هیچ ارتباط معناداری با استفاده از داده های نرمال در شهر اژیه به دست نیامد. در شهر کوهپایه با استفاده از داده های واقعی هیچ رابطه معناداری وجود ندارد ولی با استفاده از داده های نرمال، ارتباط معنی دار نسبتا قوی(0.5) در سطح اطمینان 95 درصد در ماه های مهر و شهریور برقرار است. بررسی ارتباط بارش و تعداد بروز بیماری سالک در شهر سگزی این مطلب را بیان می کند که رابطه معناداری با استفاده از داده های نرمال وجود ندارد ولی ارتباط ضعیف و مستقیم معناداری در سطح اطمینان 95 درصد با استفاده از داده های واقعی وجود دارد. نتایج : با توجه به بروز بیماری در ماه های گرم سال و اوایل پاییز که هنوز گرما در شهرهای ورزنه، اژیه، کوهپایه و سگزی ادامه دارد و بارش ناچیزی که این شهرها در این موقع سال برخوردار می باشند، بیماری سالک بروز دارد. با افزایش بارش و کاهش دما این بروز کاهش می یابد. بنابراین می توان گفت ارتباط میان بارش و تعداد بروز بیماری سالک در شهرهای مورد مطالعه وجود دارد ولی این ارتباط بسیار ضعیف و در بیشتر موارد بدون معنا می باشد. به طوری که در شهر ورزنه، رابطه بین متغییرهای مورد مطالعه، مستقیم، ضعیف و معنادار در سطح اطمینان 95 و 99 درصد، در شهر اژیه این رابطه، رابطه ای معکوس، ضعیف و معنادار در سطح 95 درصد، در شهر کوهپایه، رابطه مستقیم، نسبتا قوی و معنادار در سطح اطمینان 95 در ماه های مهر و شهریور (بیشترین بروز بیماری در این شهر در این دو ماه اتفاق افتاده است) و در شهر سگزی، ارتباط ضعیف، مستقیم و معنادار در سطح اطمینان 95 درصد برقرار می باشد.

نویسندگان

جلال نوروزباقری

دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی

فرهاد نژادکورکی

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، دانشکده منابع طبیعی، گروه محیط زیست

غلامعلی مظفری

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، دانشکده علوم انسانی، گروه جغرافیا

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بخشی زاده، فاطمه، مظفری، غلامعلی، تحلیل نقش عوامل بیوکلیمایی شیوع ...
  • بخشی زاده، فاطمه، کتاب نقش اقلیم در شیوع بیماری پوستی ...
  • دهقانی تفتی، عباسعلی، احرامپوش، محمدحسن، ارزیابی اثرات تغییر اکولوژیک در ...
  • دهقانی تفتی، عباسعلی. همایش" کنترل بیماری سالک جلدی در مناطق ...
  • مضانی، یداله، موسوی، سید غلامعباس، بهرامی، عباس، فریدونی، محسن، پارسا، ...
  • رمضان پور، جواد، گزارش اداره بهداشت و درمان استان اصفهان، ...
  • بررسی رابطه وضعیت پوشش گیاهی و میزان شیوع بیماری پوستی سالک جلدی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی مطالعه موردی سطح دشت یزد-اردکان [مقاله ژورنالی]
  • Cardenas, Rocio, Claudia M. Sandoval, Alfonso J. Ro driguez -Morales ...
  • Desjeux P. Leishmaniasi, current situation and new perspectives. Comp Immunol ...
  • Desjeux P. The increase in risk factoe for leishmaniasis worldwide. ...
  • Jose, A, Postigo, Ruiz, Leishmaniass in the World Health Organization ...
  • Petersona, A. Townsend, Shaw, Jeffrey, Lutzomyia vectors for cutaneous leishmaniasis ...
  • Postigo JA. Leishmaniass in the World Health Organization Eastern Mediterranean ...
  • Lindgren, Elisabeth, Naucke, Torsten, Menne, Bettina, Climate variability and visceral ...
  • نمایش کامل مراجع